Закон і Бізнес


За дії штучного інтелекту пропонують притягувати до відповідальності розробників


12.04.2019 11:43
2701

Найбільш сучасним юристам зі сфери IT запропонували працювати на випередження та не забувати про те, щоб перед тим як заробляти гроші на своїх послугах потрібно думати про користь для людей. Також експерти пропонують встановити відповідальність розробника за дії штучного інтелекту.


Про правові виклики нових технологій поговорили експерти під час конференції з ІТ права, яку організували Асоціація правників України спільно з Міжнародною асоціацією юристів, повідомив кореспондент видання «Закон і Бізнес».

Щоб нікому не нашкодити впровадженими технічними новинками, які народжуються у геніальних головах IT розробників останні звертаються до юристів. Перекладають на них не тільки реєстрацію продуктів у правничому просторі, а й його безпеку.

Виявилось, що захищати новітню програму можна не лише від крадіїв-хакерів, а й від їх розробників.

Про відкрите питання винайденого штучного інтелекту для незрячих людей розповіла представниця компанії Microsoft Дар‘я Брашкіна. Вона зазначила, що творці подібних продуктів мають залучатися із різних соціальних груп та мати різний досвід, аби результат був об’єктивним, оскільки люди такими бути не можуть. Отже, на розсуд юристів представили пропозицію встановлення відповідальності розробника за дії штучного інтелекту.

Ідея здається далекою, але технічна течія значно випереджає людську. Підтвердженням цьому став прогноз іще одного спікера першої панелі «Conference on IT law» з Британії. Він зазначив, що до 2022 року 20 млрд. пристроїв будуть у системі «Інтернет речей». Тобто увімкнути, приміром, пральну машину будучи далеко від дому можна буде з допомогою телефону. Але якщо з неї витече вода, лише від юристів залежить, хто буде відшкодовувати збитки

Закон і Бізнес