Закон і Бізнес


Сергій Козлов:

«Тектонічний зсув в адвокатурі», або Київські горизонти Олексія Фазекоша


Сергій Козлов, головний редактор Vector News
2250
2250

Яструби злітають набагато вище, коли летять проти вітру. Цей крилатий і водночас зухвалий вислів відомої історичної постаті, британського політика Вінстона Черчилля дуже влучно характеризує одного з лідерів сучасної адвокатури – голову Ради адвокатів Закарпатської області Олексія Фазекоша.


Він ніколи не шукає ворогів «спеціально», але завжди віддано відстоює свої принципи – і тоді йому просто все одно: йде він по вітру чи проти нього. Один з яскравих прикладів – це остання піврічна боротьба О.Фазекоша проти законопроекту №9055, який, на його думку, є абсолютно згубним для всієї української адвокатури. Десятки інтерв’ю та аналітичних статей, сотні зустрічей, постійне спілкування зі ЗМІ та колегами, фактично «життя на колесах» між Мукачево та Києвом (і це для людини, яка патологічно не любить подорожувати) – це лише верхівка айсбергу «адвокатської війни за незалежність», полководцем якої виступив і Олексій Фазекош в тому числі. І не важливо, що «проти» були впливові чиновники з Адміністрації Президента, активісти та грантові організації та асоціації – «яструб» адвокатури все одно летів вверх, шукав допомоги у народних депутатів, спілкувався з однодумцями, і робив все для того, аби адвокатура не програла у тій війні.

І врешті-решт, саме так і сталося. Більше того, свою позицію Олексій Фазекош доніс навіть до міжнародних експертів з Ради Європи, Міжнародної Комісії Юристів та ОБСЄ. Але при цьому стало зрозуміло, що центр прийняття усіх важливих рішень, а значить і перший бастіон оборони правової держави – це Київ. Достеменно не відомо, коли саме Олексій Фазекош вирішив відкрити Представництво Ради адвокатів Закарпатської області в Києві, але можемо точно припустити, коли він точно вирішив, що це має бути за будь-яких умов. Справа в тому, що фактично декілька днів тому, на Закарпатті відбулась історична подія – перше засідання Ради старійшин адвокатури України, де мудрі, високопрофесійні та найдосвідченіші адвокати серед іншого дійшли згоди і в тому, що Олексій Фазекош – саме та людина, яка є достойною очолити першооснову української адвокатуру, найбільшу свого часу громадську організацію захисників – Спілку адвокатів України. Лише одне це могло б спонукати будь-кого з адвокатів на відкриття офісу в Києві, але Олексій Фазекош завжди все робить не лише системно, але й багатовекторно.

Його рішення було просте, але всеохоплююче – якщо представництво, то це не тільки для Ради адвокатів Закарпатської області чи відділення САУ, але й для усіх адвокатів Закарпаття. І це не тільки офіс, але водночас й сервісна служба, професійний клуб, медіа-простір, й навіть більше - майданчик для всіх тих, хто хоче аби адвокатура України завжди залишалась справжньою, самоврядною, єдиною та монолітною. «У нас є патріотизм та бажання зробити адвокатуру міцною. Ми є добро, а хтось — зло, хто розхитує. І ось ми із цим злом будемо боротися. У нас мають бути засади правової держави, має бути сильна та міцна адвокатура. Ми будемо допомагати київським колегам», — розповів голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош.

І як кажуть, сказано – зроблено.

10 квітня 2019 року відбулося відкриття Київського представництва Ради адвокатів Закарпатської області та Закарпатського відділення Спілки адвокатів України на території столиці. Очолюватиме київський офіс РАЗО Дар'я Біловар, але дуже активну участь в роботі офісу братимуть й партнери Представництва, в тому числі й адвокати зі столичного регіону – Вадим Хабібуллін та Олег Рачук. Належною буде й підтримка з боку засобів масової інформації. Але головне, що цю ідею радо привітали й на найвищих рівнях адвокатського самоврядування. 

Так, зокрема, Керівник Секретаріату НААУ Вадим Красник запевнив Олексія Фазекоша, що «з боку НААУ готові у будь-який час надати допомогу в роботі Офісу». 

Участь в урочистій церемонії взяв і голова ВКДКА Сергій Вилков, який привітав голову РАЗО з важливим етапом розвитку закарпатської адвокатури. 

«На моїй пам’яті слова Олексія Андрійовича жодного разу не розходилися з ділом, – зазначив під час свого виступу С.Вилков. – І для адвокатів Києва можливість більш тісно працювати з людиною з такими знаннями, поглядами та авторитетом є дуже важливою. Він той борець, який один з перших вказав адвокатській спільноті на недоліки на загрози прийняття проекту № 9055 нового Закону про адвокатуру. І його концептуальне бачення ситуації підтримала значна частина адвокатів, інші практикуючі юристи та політики».

Ця підтримка насправді є реальною та всеосяжною, ось що з цього приводу написав О.Фазекош на своїй сторінці у Фейсбук: «Не можу не відзначити й той факт, що за собою я відчуваю сильне плече й підтримку адвокатської спільноти Закарпаття, інших регіонів України, давнього друга, члена РАУ Ігоря Колесникова, видатних адвокатів Ганни Боряк, Володимира Клочкова, Олега Рачука, Вадима Хабібулліна, Руслана Надьона, Миколи Буташа, Михайла Берана, журналістів й представниких інших юридичних професій. 

Сьогодні важливий день з усіх точок зору: 1) відкриття столичного офісу регіональної Ради адвокатів - це визначна подія як для адвокатів Закарпаття, так і всієї України, 2) підтримка на найвищих рівнях органів адвокатського самоврядування і з багатьох регіонів з приводу балотування на посаду Президента САУ, 3) створення додаткових важелів протидії будь-яким діям, що мають на меті нанести шкоду адвокатурі, 4) мультиполітична підтримка дій Закарпатської Адвокатури - від народних депутатів до представників ЗМІ, Асоціацій та громадських об’єднань, 5) стратегічні вектори розвитку та Меморандуми про співпрацю. І все це лише за один день! Час прийшов, але ми не зупиняємось! Тільки вперед!»

Ще більшої ваги цим словам надають однодумці Олексія Фазекоша, яких багато як серед адвокатів, так і серед політичної еліти. Зокрема, адвокат Олександр Семанцо порівняв роботу Олексія Фазекоша з роботою швейцарського годинника, а адвокати Микола Буташ та Михайло сказали просто, але від душі: «Олексію, ти будеш йти попереду, а ми забезпечимо захист і підтримку позаду тебе». 

Щодо ж допомоги зі сторони політикуму, то про це відмітив й сам О.Фазекош, зазначивши наступне: «Особливу подяку хотів би висловити губернатору Закарпатської області Геннадію Москалю, та справжнім патріотам України – народним депутатам, які довготривалий час підтримують адвокатуру. Це і Василь Петьовка, і Валерій Лунченко, і Роберт Горват, і Михайло Ланьо». 

Усе це дозволяє нам з певністю прогнозувати, що передбачення Валентина Богунова з газети «Закон і Бізнес» щодо того, що відкриття Закарпатського представництва адвокатури в Києві стане «певним тектоничним зсувом в юрбізнесі столиці», є більш ніж реальним. 

Тож, на завершення, повторимо побажання інших учасників офіційного заходу, які казали традиційне, але сповнене справжніх емоцій «В добру путь, Олексій Андрійович! В добру путь, адвокатура Закарпаття та усі адвокати України!»