Закон і Бізнес


30 правників пройшли міжнародну сертифікаційну програму з верховенства права


11.04.2019 17:40
3740

30 випускників першої у світі міжнародної Сертифікатної програми з верховенства права отримають сертифікати, вручення яких відбудеться 16 квітня під час круглого столу у Харкові.


У Харкові, 16-17 квітня 2019 року – Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого та Університет Південної Кароліни (США) за сприяння Програми USAID «Нове правосуддя» проведуть підсумковий круглий стіл та церемонію вручення сертифікатів за результатами впровадження першої в світі міжнародної сертифікатної програми з верховенства права (правовладдя), покликаної покращити стан правосуддя та захисту прав людини в Україні, передає «ЗіБ».

Як повідомили в прес-службі USAID, вручення сертифікатів відбудеться у конференц-залі наукової бібліотеки Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого.

У листопаді та грудні 2018 року 30 учасників програми — судді, прокурори, адвокати, правники та юристи-практики, а також магістранти й аспіранти правничих шкіл - вивчали різні аспекти верховенства права задля вироблення спільного для всіх правничих професій бачення його застосування на практиці з метою захисту прав людини, ефективного вирішення спорів, сприяння сталому соціальному та економічному розвитку держави. Під час заходу вони презентують власні підсумкові проекти, що покликані вирішити конкретні проблемні питання, пов’язані з застосуванням верховенства права (правовладдя) в таких сферах як вирішення господарських спорів, виконання судових рішень, електронне правосуддя, альтернативні способи вирішення спорів, а також захист прав осіб, визнаних недієздатними, та іноземців і осіб без громадянства. Учасники програми отримають спільні сертифікати українського та американського університетів. Також відбудеться дискусія щодо винесених уроків та подальшої реалізації програми в Україні.

Український досвід розробки та впровадження цієї інноваційної сертифікатної програми зацікавив автора однієї з світових фундаментальних праць з верховенства права, всесвітньо відомого професора Браяна Таманагу, чиї книги перекладені десятьма мовами, в тому числі українською. Професор Таманага виявив бажання особисто долучитися до обговорення підсумкових проектів учасників програми та сприяти її подальшому розвитку.

У заході візьмуть участь ректор Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого Василь Тацій; проректор Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого Юрій Барабаш; Директорка Місії Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні і Білорусі Сюзан Фрітц; професор Університету Дж. Лемана, Школа Права Вашингтонського університету Брайан Таманага; директор Центру верховенства права Університету Південної Кароліни Джоел Семюелс; кервіник Програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон, а також викладачі сертифікатної програми.