Закон і Бізнес


Чи повинен суддя пред'являти посвідчення під час засідання, пояснив суд


11.04.2019 16:22
20692

Вимога осіб, присутніх в залі під час судового засідання, щодо пред'явлення посвідчення судді є порушенням порядку судового засідання.


Таке роз'яснення надав Голосіївський райсуд міста Києва, передає «Закон і Бізнес».

Відповідно до статті 124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються.

Згідно із частиною першою статті 52 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддею є громадянин України, який відповідно до Конституції України та цього Закону призначений суддею, займає штатну посаду судді в одному із судів України і здійснює правосуддя на професійній основі.

Особа, вперше призначена на посаду судді, набуває повноважень судді після складення Присяги судді (стаття 57 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Суддя здійснює правосуддя в мантії та з нагрудним знаком. Зразки мантії та нагрудного знака затверджуються Радою суддів України, згідно зі статтею 16 Закону України «Про судоустрій і статус судців».

Статтею 51 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що судді, голови судів та їх заступники, судді у відставці мають посвідчення, зразки яких затверджуються Радою судців України. Посвідчення судді, голови суду, заступника голови суду, судді у відставці підписує Президент.

Виходячи з вищезазначеного, можна дійти висновку, що для набуття статусу судді особа, призначена суддею відповідно до Конституції України та Закону України «Про судоустрій і статус судців», повинна скласти присягу судді та зайняти штатну суддівську посаду в одному із судів України.

Отже, у разі виникнення сумнівів стосовно того, що особа має право здійснювати правосуддя, громадяни мають право звернутися із запитом до відповідного суду про надання інформації щодо прийняття суддею присяги та про зарахування судді до штату відповідного суду.

Примітка: Учасники процесу та особи присутні в судовому засіданні, вимагаючи від головуючого судді у справі пред'явлення посвідчення для підтвердження права здійснювати правосуддя, порушують порядок під час судового засідання, виражаючи таким чином неповагу до суду та внаслідок чого повинні притягуватися до адміністративної відповідальності.

Безпосередньо адміністративна відповідальність за прояв неповаги до суду передбачена статтею 185- 3 Кодексу України про адміністративне правопорушення.

У розумінні диспозиції ст. 185-3 Кодексу України про адміністративне правопорушення до об'єктивної сторони вказаного правопорушення відносять наступні діяння:

- злісне ухилення від явки до суду свідка, потерпілого, позивача, відповідача, експерта, перекладача;

- непідкорення зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого;

- порушення порядку під час судового засідання;

- вчинення будь-ким дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил.

 Таким чином, у випадку вчинення будь-яких із вище перелічених дій суд зобов'язаний ініціювати провадження у справі про адміністративне правопорушення

Закон і Бізнес