Закон і Бізнес


Про можливість оскарження


№14 (1416) 13.04—19.04.2019
8727

Відсутність у вичерпному переліку суб’єктів оскарження осіб, прав, свобод та інтересів яких стосується судове рішення, не є перешкодою в доступі їх до правосуддя та зверненні до суду вищої інстанції. Про це йдеться в постанові Верховного Суду від 3.04.2019.


Задовольняючи клопотання прокурора, перша інстанція звільнила обвинуваченого за ч.2 ст.369 Кримінального кодексу на підставі ч.5 ст.354 КК та закрила щодо нього кримінальне провадження. При цьому суд констатував факт злочинної діяльності іншої особи за відсутності щодо неї обвинувального вироку, який би набрав законної сили, допустивши преюдицію її винуватості.

Вказуючи на грубе порушення засад презумпції невинуватості, особа оскаржила рішення до апеляційного суду. Він повернув скаргу, повідомивши, що скаржниця не мала права на її подання відповідно до вимог п.2 ч.3 ст.399 Кримінального процесуального кодексу. Не погоджуючись із зазначеним, громадянка звернулася до касаційного суду.

Задовольняючи скаргу, у постанові №233/4201/18 ВС зазначив, що особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення, доки її вину не буде доведено в порядку, передбаченому КПК, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили. А право на перегляд вироку, ухвали суду, що стосується його прав, свобод чи інтересів, судом вищої інстанції гарантується кожному в порядку, передбаченому КПК, незалежно від того, чи брала така особа участь у судовому розгляді.