Закон і Бізнес


Нелегітимна комісія


№14 (1416) 13.04—19.04.2019
4202

Повноваження ще 5 членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів опинилися під сумнівом. Як наслідок, тепер під питанням і легітимність самої комісії.


До Окружного адміністративного суду м.Києва надійшли чергові позови щодо визнання відсутності повноважень у членів ВККС. До Сергія Козьякова, Станіслав Щотки та Тетяни Весельської додалися представники від суддівської спільноти: Анастасія Заріцька, Михайло Макарчук, Микола Мішин, Юрій Тітов і Валентина Устименко.

Останні п’ятеро обрані з’їздом суддів до набуття чинності законом «Про забезпечення права на справедливий суд». У його перехідних положеннях (п.5) установлено, що повноваження членів комісії, обраних за суддівською квотою, становлять 4 роки з дня набрання чинності цим актом, тобто з 28.03.2015.

За законом, комісія є повноважною за умови обрання щонайменше 8 членів. Оскільки в лютому з’їзд адвокатів звільнив з посади Павла Луцюка, то у складі ВККС залишилося тільки 7 членів, чиї повноваження не викликають сумнівів.

Відповідно, усі рішення, винесені комісією починаючи з 29 березня, опинилися під великим питанням. Тим більше що й Державна судова адміністрація, й уповноважений Верховної Ради з прав людини вже оголосили конкурси на вакантні місця у ВККС, фактично погодившись із доводами позивачів.

Тепер ОАСК має прояснити ситуацію й з легітимністю продовження діяльності комісії після 28.03.2019, включно з конкурсами та кваліфоцінюванням, які вона продовжує проводити.