Закон і Бізнес


Москва не гумова!


№2-3 (1093) 19.01—25.01.2013
2931

Президент РФ уніс до Держдуми законопроект, що передбачає кримінальну відповідальність за порушення правил реєстрації за місцем проживання і за місцем перебування. Покарання — від великого штрафу до 3 років тюрми.


Законопроект спрямований на боротьбу з так званими гумовими будинками, в яких фіктивно реєструються тисячі людей. Як наголошується в пояснювальній записці, в результаті неможливо встановити реальне місце проживання людини й органи реєстраційного обліку не можуть надавати достовірну інформацію військкоматам, судам, податковій службі.

Якщо Держдума схвалить президентську ініціативу (а в цьому можна не сумніватися), то за фіктивну реєстрацію громадян Росії, іноземців і осіб без громадянства каратимуть штрафом у розмірі від 100 тис. до 500 тис. руб. (від 25 тис. до 125 тис. грн. — Прим. ред.) чи примусовими роботами на строк до 3 років або позбавленням волі на такий самий строк.

Таке ж покарання передбачене за фіктивне взяття на облік іноземних громадян або осіб без громадянства. Мається на увазі взяття на облік за фальшивими документами або без наміру громадян проживати в даних житлових приміщеннях чи без наміру власника надати їх для проживання. Під фіктивною реєстрацією в законопроекті розуміється «реєстрація громадян на підставі надання завідомо неправдивих відомостей або документів».

Кодекс про адміністративні правопорушення РФ пропонується доповнити статтею, що вводить покарання за проживання громадянина Росії в квартирі без реєстрації. За це передбачений штраф від 2000 до 3000 руб. (від 500 до 750 грн.) для самого порушника і від 2000 до 5000 руб. для власників житла (для Москви й Санкт-Петербурга штрафи приблизно в 1,5 раза більші).

За такі зміни законодавства в цій сфері виступала і Федеральна міграційна служба, яка, зокрема, пропонувала позбавляти реєстрації громадян Росії, відсутніх за місцем проживання або перебування більше 90 днів.