Закон і Бізнес


Депутати взялися винищувати корупцію в кадастрі


05.04.2019 17:19
8194

Надзвичайно високий рівень державного втручання затягує процес отримання документації на земельні ділянки на роки. Тож народні депутати вирішили прибрати зайві перевірки.


Відповідний проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо дерегуляції землеустрою та оцінки земель» (№10187) подано на розгляд Верховної Ради. Автори запевняють, що він містить революційні зміни.

Зокрема, передбачається запровадження перевірки документації за принципом «одного дотику». Тож етап унесення відомостей до Державного земельного кадастру має поєднуватися з контролем топологічної зв’язності та відсутності накладання меж. Окрім цього, пропонується виготовляти всю документацію відразу в електронному вигляді.

Не менш революційним бачиться запропонований незалежний контроль якості робіт щодо землеустрою через її рецензування сертифікованими інженерами-землевпорядниками. З метою ліквідації територіального монополізму та подолання корупції під час державної реєстрації планується розширити територіальну сферу повноважень державних кадастрових реєстраторів до рівня області. Роботу ж землевпорядників мають намір зробити шанованою та почесною, для чого запровадити державні відзнаки.