Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 13/2019. Анонс публікацій


05.04.2019 16:08
2178

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 13. 6 - 12 квітня 2019 року.


Остання ланка має виносити більше остаточних рішень — зазначила голова Суду Валентина Данішевська. Хоча нині лише 13% справ відправляють на новий розгляд. І загалом роботу вищої інстанції її представники оцінюють високо. Адже на Пленумі не підтримали ініціативи щодо звернення до КС і самі знайшли відповіді. Докладніше — у статті «Справи ключових».

 

Перше засідання Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури під головуванням новообраного очільника Сергія Вилкова відзначилося великою кількістю скарг і представників, котрі вирішили особисто взяти участь у заході, запеклими дискусіями та гучними справами. Як пройшло засідання ВКДКА, читайте у матеріалі «З місця в кар’єр».

 

З огляду на обурення громадськості рішенням Конституційного Суду №1-p/2019 експерти пропонують не метушитись із законопроектами, а піти іншим шляхом. Якщо КС виключив норму з Кримінального кодексу, то він має й допомогти з її заміною. Чим хочуть замінити скасовану ст. 368-2 КК, дізнаєтесь у статті «Збагачення в зеніті».

 

Провадячи професійну діяльність, правник має визначитися: або він є адвокатом і захищає клієнта, або співпрацює з правоохоронними органами. От тільки в останньому випадку зберегти свідоцтво не допоможе навіть суд. На цьому наголосив Окружний адміністративний суд м.Києва в рішенні від 25.02.2019. Про те, як співпраця з правоохоронними органами може обернутися для адвоката втратою роботи, читайте у матеріалі «Свідоцтво не за призначенням».

 

Попри очікування громадськості, суддів не призначили. Замість цього їм порадили почитати книжки про те, що буває, якщо ухвалюєш несправедливі рішення або продаєшся. Та відправили на тренінг. Куди відправили вчитися майбутніх судді та що порадили, читайте у статті «Поперед указу за парти».

 

Як подолати розрив між правничою освітою та практичною діяльністю юриста? Що сприятиме покращенню інвестиційного клімату юридичного ринку країни? На ці запитання відповідали учасники IX західноукраїнського юридичного форуму, що пройшов у Львові. Про що говорили правники під час форуму, дізнаєтесь у статті «Майбутнє — за освітою».

 

Суди, особливо Верховний, не повинні квапитися із винесенням рішення. Адже людям у мантіях потрібен час на оцінку аргументів сторін та викладення мотивувальної частини акта. Іноземні експерти закликали перейняти таку європейську практику, а також висловили інші рекомендації. Що здивувало іноземних експертів у ВС і які поради вони дали «верховникам», читайте у статті «Погляд з Прибалтики».

 

Любов до мандрів і великих будинків — гарна риса характеру. Проте, якщо ти на державній службі та приховуєш це від Національного агентства з питань запобігання корупції, то доведеться поплатитись. Про те, як суддю відправили вчити актикорупційні акти, бо приховав нерухомість родини, читайте у матеріалі «Маєток у секреті».

 

Позивач забажав розірвати договір із підрядчиком, який зводив будинок. Але забув повідомити, що земля належить йому менше ніж наполовину, а решту власників до слухання справи не залучив. Така деталь зруйнувала кар’єру законниці. Про те, як суддю позбавили мантії за вирішення долі майна в іншій області за відсутності всіх власників, читайте у статті «Будинок без адреси».

 

У Касаційному господарському суді підготували огляд викладених у постановах за січень — листопад 2018 року правових позицій КГС і Великої палати Верховного Суду у спорах, що виникають із земельних відносин. Зважаючи на зміст останніх, КГС і ВП ВС дійшли низки правових висновків, що сприятимуть прогнозованості судових рішень та належному захисту порушених прав. ТЕТЯНА ДРОБОТОВА, суддя, секретар судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду  та ЛЮДМИЛА КАРПЕНКО, начальник правового управління (II) департаменту аналітичної та правової роботи апарату ВС розповіли, як орендарям і власникам ділянок чи нерухомості захистити свої права в судовому порядку. Докладніше — у статті «Одвічне питання: земля».

 

У Верховній Раді зареєстровано проект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення верховенства права у захисті основних прав і свобод людини і громадянина» (№10061). Може скластися враження, що в ньому пропонується заборонити судам послуговуватися приписами Конституції як нормами прямої дії. Однак суть питання набагато глибша. ІГОР БАГНЮК, старший юрист ЮФ Evris та ЮЛІЯ ШИШКА, адвокат ЮФ Evris розповіли докладніше про те, що стало яблуком розбрату у ВП ВС у статті «Суд із колізіями».

 

Уява важливіша за знання, вважав Альберт Ейнштейн. Тож у ХХІ ст. репутація значно важливіша за факти. Те, як зберегти незаплямоване ім’я та зробити на цьому статки, адвокати обговорили на профільному заході. Як захистити власну ділову репутацію від язиків невдоволених пацієнтів і конкурентів, дізнаєтесь у матеріалі «Без права на помилку».

 

Лікарі — одна з найбільш незахищених категорій у бізнес-середовищі України. Будь-яка скарга здатна потягти за собою перевірку. А недотримання простих норм може обернутися персональною та майновою відповідальністю. До чого готуватися медичним закладам, читайте у статті «Любити виклики».

 

На Заході інститут партнерства існує давно й відображає не просто форму організації адвокатських компаній, а структуру управління юридичним бізнесом. І кількість зароблених грошей там залежить передусім від того, яку роль відіграє юрист у розвитку компанії. Скільки заробляють партнери в юрфірмах, і хто про це знає, читайте у статті «Рівні не в усьому».

Закон і Бізнес