Закон і Бізнес


Для тих, хто завжди поруч

Що має знати помічник: від оптимізації робочого часу й антикорупції до гендерних питань та психології


№13 (1415) 06.04—12.04.2019
8776

Торік в інтерв’ю «ЗіБ» голова Ради суддів Олег Ткачук зауважив, що помічник — це «біла тінь» судді, бо він завжди поруч. Але для того, щоб досягти такого статусу, помічники теж повинні проходити постійну підготовку та підтримувати кваліфікацію.


На цьому тижні один із таких тренінгів для помічників суддів і консультантів місцевих загальних (окружних) та апеляційних судів 4-х областей Національна школа суддів провела у Дніпрі. У вітальній промові директор Дніпропетровського регіонального відділення НШС, суддя у відставці, заслужений юрист України Олександр Мартиненко представив викладацький склад, розповів учасникам про тематику заходу і регламент роботи.

За інформацією прес-служби НШС, підготовка помічників розпочалася з лекцій судді Максима Тауса щодо практичних питань застосування норм Конституції і кримінального провадження на підставі угод.

Під час інтерактивних лекцій судді Лілії Дараган слухачі поглиблювали свої знання про оптимізацію робочого часу, а також розглянули гендерні аспекти в організації роботи суду.

У свою чергу доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, к.ю.н. Денис Голобородько розповів про формування антикорупційної культури державних службовців як способу протидії корупції. Він зупинився на складних питаннях заповнення декларацій і особливостях електронного декларування доходів, а також зосередив увагу на відповідальності помічників суддів при здійсненні обов’язків у рамках патронатної служби.

Суддя Ірина Єдаменко запропонувала слухачам переглянути відеофільм про діяльність Європейського суду з прав людини, а потім розповіла про застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики ЄСПЛ. Адже помічники також мають орієнтуватися в актуальних правових позиціях Євросуду.

Практично значущим для помічників суддів стало заняття, на якому І.Єдаменко зосередилася на методиці складання процесуальних документів і особливостях написання проектів рішень, ухвал і постанов. А про актуальні питання застосування трудового законодавства при розгляді цивільних справ і про злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин, систем та комп’ютерних мереж та мереж електрозв’язку розповіла суддя Тамара Юрлагіна.

Не менш важливим для помічників є опанування навичок коректора. Тож вони дізналися й про особливості правопису із врахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю. А під час виконання практичного завдання — ще й про найпоширеніші помилки. Тим більше що, за оцінками літературних редакторів «ЗіБ», останнім часом тексти актів, насамперед найвищого судового органу, стали відрізнятися від попередніх. На жаль, не в кращий бік.

Також помічникам стануть у пригоді й навички психолога — як для міжособистісних взаємин усередині апарату, так і під час спілкування з агресивно налаштованими відвідувачами.

Слухачі також поглибили свої знання щодо розгляду справ, передбачених ст.124 Кодексу про адміністративні правопорушення («Порушення правил дорожнього руху»), та порядку оскарження постанов у справах про адмінправопорушення.

Крім того, учасники тренінгу прослухали міні-лекції щодо загальної характеристики злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканності. Загалом помічники суддів здобудуть вміння розмежовувати склади злочинів і дізнаються про особливості їх кваліфікації.