Закон і Бізнес


Кульки на воді

Гібралтар відмовився від національної традиції через засмічення океану


Гібралтар — така маленька територія, що й кульки на свято запустити ніде — все зносить в океан.

№13 (1415) 06.04—12.04.2019
4405

У Гібралтарі набрав чинності закон, що забороняє випускати на своїй території повітряні кульки, наповнені гелієм. Адже рано чи пізно кулька опуститься.


Через розташування Гібралтару випущена на цій території повітряна кулька, швидше за все, опиниться в морі або океані. Там вона завдасть набагато більше шкоди навколишньому середовищу, ніж на суші, повідомляє «Європульс».

Найбільше від повітряних кульок, як і від іншого нерозкладаного сміття, потерпають риби, черепахи і птахи. Вони приймають їх за їжу й ковтають. А кульки блокують травну систему тварини — і вона вмирає з голоду.

Проблема забруднення океану повітряними кульками постала на Гібралтарі невипадково. Раніше щороку під час національного дня Гібралтару жителі випускали 30 тис. білих і червоних повітряних кульок — за кількістю жителів території. Але останні 10 років екологічні активісти вимагали заборонити цю традицію. В результаті з 2016-го централізовано кульки не випускають, а зараз влада внесла до закону поправку, згідно з якою зробити це не можна й приватно.

В Євросоюзі діє стратегія боротьби з пластиковим та іншим нерозкладаним сміттям. Одна з головних її цілей — захистити від пластику європейські водоймища.

Гібралтар — заморська територія Великої Британії, що розташована на південному узбережжі Піренейського півострова і входить до складу ЄС. Її площа становить 6,8 км2.