Закон і Бізнес


До незалежності далеко


№13 (1415) 06.04—12.04.2019
4602

У свідомості громадян не відбулося зрушень у бік більш поважного ставлення до людей у мантіях. Тому не припиняються спроби тиску на суддів з боку як громадськості, так і правоохоронних органів та адвокатів.


Такі висновки містить преамбула щорічної доповіді Вищої ради правосуддя «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні» за минулий період.

Зокрема, у реєстрі Ради вже зафіксовано понад 800 повідомлень про втручання в правосуддя. Це й порушення порядку під час засідань, і блокування роботи установ, висловлення погроз та поширення негативу в соціальних мережах, а також спроби безпідставного притягнення законників до різного виду відповідальності. Щоправда, далеко не в кожному випадку члени ВРП знаходять підстави для реагування, але тенденція до тиску на суд зберігається.

При цьому ні Генеральна прокуратура, ні Національна поліція не напружуються, щоб оперативно розслідувати факти втручання в здійснення правосуддя, на які їхню увагу звертає колегіальний орган. Можна навіть стверджувати, що жоден такий факт тиску дотепер не отримав судової оцінки. Утім, у Раді не стали занурюватися в очевидні причини такої бездіяльності, обмежившись свого роду констатацією.

Водночас наголошено на неприпустимості внесення до ЄРДР відомостей про постановлення неправосудного рішення як помсти чи інструменту тиску на суддю.