Закон і Бізнес


Медіацію — в маси!


№13 (1415) 06.04—12.04.2019
4726

Необхідно виробити спільну позицію органів суддівського врядування та виконавчої влади для підтримки процедури медіації. Це, на думку експертів, покращить обізнаність про переваги процедури як суддів, так і громадян.


Як повідомляє прес-центр судової влади, такі рекомендації було висловлено під час зустрічі членів Вищої ради правосуддя з експертами програми USAID «Нове правосуддя», що спеціалізуються на застосуванні медіації як альтернативного вирішення спорів, зокрема у Словенії та США.

Так, за словами фахівців, у багатьох країнах одним із критеріїв вимірювання ефективності роботи судді є кількість направлених на медіацію справ. Це сприймається як певне заохочення до цієї процедури. Наприклад, у Словенії медіація відбувається за сприяння суду та підтримується Вищою радою правосуддя. Остання розробляє критерії для ведення цієї роботи, щоб рішення мали таку саму вагу, як і судові.

За твердженням члена ВРП Лариси Швецової, запровадження медіації в судах уможливить зменшення навантаження на суддів та зекономить часові та грошові ресурси. Вона зазначила, що у процесуальних кодексах зафіксована можливість повернення 50% судового збору в разі врегулювання спору за участю судді.

Її колега Андрій Овсієнко зазначив, що пілотний проект щодо впровадження медіації на Волині став тестовим майданчиком, який дає змогу виявити складні питання реалізації цієї процедури в судах. На його думку, ВРП може взяти на себе виконання просвітницької функції з метою роз’яснення цих питань.