Закон і Бізнес


Не паліть, діду, траву!


№13 (1415) 06.04—12.04.2019
392322

Якщо ви на своїй присадибній ділянці спалюєте сміття, то не лише завдаєте шкоду довкіллю, а й сприяєте підвищенню аварійності на дорогах. То, може, слід налагодити вивезення побутових відходів? Ні, народні обранці бачать інший вихід.


У проекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо покращення екологічного стану населених пунктів» (№10177) пропонується простий спосіб у найкращих радянських традиціях: увести покарання за спалювання сміття на власному подвір’ї.

Мовляв, це заради блага людей, оскільки вони, кидаючи у багаття листя чи траву, завдають шкоди навколишньому середовищу та своєму здоров’ю. А в туманні дні дим від вогнищ може утворювати смог, чим погіршувати видимість на дорогах та призводити до збільшення кількості ДТП.

Покарання за самовільне спалення трави, гілок, листя, твердих побутових відходів та будівельного сміття — до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1360 грн.), а за повторне порушення — 100 н.м.д.г. (1700 грн.). Утім, проект не передбачає будь-яких змін до законодавства, яке зобов’язувало б місцеву владу налагодити збирання та вивезення таких відходів життєдіяльності. Тож селянам доведеться або жити у бруді, або платити великі штрафи.

Більше того, під гаслом боротьби за екологію нардепи пропонують віднести до об’єктів благоустрою садівницькі товариства, дачні та гаражні кооперативи. За чинними правилами, на такій території взагалі заборонено створювати городи чи газони, висаджувати дерева і навіть вигулювати тварин. Поруч із гаражем навряд чи хтось влаштує город, але для висадження картоплі на власній дачі чи вигулу собаки доведеться питати дозвіл. Напевне, у сільського голови.