Закон і Бізнес


Володимир Макар:

І чому ж Порошенко сам не платить в 5 раз більше за оренду землі?


Володимир Макар, адвокат
3676
3676

Нещодавно Петро Порошенко протвітив, що завдяки його вдалим реформам за державну землю платять вдвічі більше, ніж 7 мільйонам приватних власників землі. І, що, насправді, власники сільськогосподарських земель можуть отримувати в 5 разів більше за оренду.


Це викликало усмішки в багатьох аграріїв з ряду причин.

Перша з них – а що, власне, заважає Порошенку провести такі ж успішні реформи на власному Укрпромінвесті, і підняти оренду плату своїм орендарям в 5 раз? Ну або хоча б два рази до рівня оренди державної?

Укрпромінвест, що належить президенту, є 10-тим по розміру агрохолдингом України. І на своєму сайті хвалиться орендою аж 120 тис га земель.

Це втричі більше за територію Андорри. І виходячи із середнього розміру земельної ділянки по Україні, мова йде про оренду у приблизно 20-25 тис землевласників.

Виявляється, пару десятків тисяч родин можуть почати жити по-новому уже сьогодні!

Звісно, що холдинг Президента платить селянам просто ринкову ціну за оренду, як і всі інші аграрії. Адже конкуренція за землю шалена.

І немає ніякого дворазового розриву в оплаті державних і приватних земель.

В 2018 році середня ціна нової оренди державних земель склала 3432 грн за га. Це якраз відповідає ринковому рівню, що платять аграрії.

Держгеокадастр, на цифри якого, очевидно, посилається Президент, каже, що селянам платять лише 1613 грн за га. Це не так.

По-перше, Держгеокадастр таких даних немає в принципі. Договори оренди він перестав реєструвати ще в 2013 році. По-друге, в Україні процвітає тіньовий ринок оренди. Одна з найбільших причин – селяни не хочуть втрачати субсидії. Тому часто просять їм платити під столом.

А тепер давайте пофантазуємо на тему чи взагалі можливо платити в 5 разів більше за оренду. І так, наразі селянам уже платять десь $130 за га.

За умов високої конкуренції за землю аграрії щасливі заробити $50-100 за га. Наприклад, у друга/конкурента президента Юрія Косюка вийшло заробити лише $72 дол з гектару в 2017 році.

І звідки має раптом взятись а аграріїв ще $520 з гектару щоб доплатити селянам?

Найбільший доказ того, що нізвідки є той, що агрохолдинг президента теж таких сум не платить. І платити не зможе, як і жоден аграрій.

Якщо я не правий, то чекаємо великодушного жесту в першу чергу від Укрпромінвесту.

Закон і Бізнес