Закон і Бізнес


Злочинність на трьох


№12 (1414) 30.03—05.04.2019
3627

Ефективній боротьбі з організованою злочинністю заважає, як це часто пояснюють, погана взаємодія між спеціальними підрозділами та іншими суб’єктами. Особливо з появою третього «гравця» — Державного бюро розслідування.


Звісно, у такій ситуації без системних змін до законодавства не обійтися. Тож у парламенті з’явилися відразу два проекти «Про внесення змін до деяких законів України щодо протидії організованій злочинності».

На відміну від основного документа, під альтернативним варіантом (№10121-1) підписалися 7 нардепів, яких теж хвилює поширення оргзлочинності в країні. Акт присвячений переважно врегулюванню питань щодо ведення баз даних, доступу до держреєстрів, обміну оперативною інформацією між підрозділами Національної поліції, Служби безпеки та ДБР. А в кожній структурі має з’явитися координатор, який відповідатиме за взаємодію з колегами з інших органів.

З-поміж загальних положень виділяються доволі несподівані норми. Наприклад, кожен із спецпідрозділів може зажадати від ЗМІ чи іншого власника фото-, кіно-, теле- та відеоматеріалів безперешкодного доступу до такої інформації. Щоправда, за їхньою згодою, але це навряд чи буде перешкодою.

Також ці структури зможуть самостійно записувати всі події на будь-якій вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру. Посилань на якісь підстави для такого спостереження проект не містить.