Закон і Бізнес


У корупції руки довгі


№12 (1414) 30.03—05.04.2019
6162

У чиновників-корупціонерів настільки міцні зв’язки, що, навіть перебуваючи за ґратами, вони здатні впливати на працівників своєї установи й давати потрібні вказівки. Як запобігти цьому?


Автор проекту «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України» (№10165) уважає, що достатньо зобов’язати слідчого суддю вирішувати питання про відсторонення особи від посади одночасно з обранням запобіжного заходу.

Нині клопотання прокурора чи слідчого про відсторонення підозрюваного від посади розглядається окремо від питання про обрання запобіжного заходу. На думку автора, це може призвести до негативних наслідків, зокрема знищення чи підробки речей та документів, які мають суттєве значення для досудового розслідування, за вказівкою високопосадовця, якого підозрюють у корупційному злочині.

Утім, за такої логіки, не слід обмежуватися лише корупційними злочинами, а поширити таке правило мінімум на всі правопорушення у сфері службової діяльності. Разом з тим формальне відсторонення від посади навряд чи зменшить вплив високопосадовця на підлеглих. Адже вони розуміють, що підозрюваний — не засуджений і може повернутися на роботу, якщо слідство не буде ефективним.