Закон і Бізнес


«Піратські» штрафи


№12 (1414) 30.03—05.04.2019
312198

Настав час захищати авторські та суміжні права на тому ж рівні, що і європейське законодавство. Для цього насамперед необхідно підвищити штрафи за плагіат і контрафакт.


Група нардепів унесла до парламенту проект нової редакції закону «Про авторське право і суміжні права» (№10143). На їхню думку, чинний акт зразка 2001 року застарів. До того ж Україна стабільно щороку втрачає позиції в рейтингах оцінки системи інтелектуальної власності.

У новий документ імплементовано 9 директив Європейського парламенту у сфері захисту прав інтелектуальної власності. Принагідно з ними узгодять і положення Цивільного кодексу.

Водночас хочуть суттєво посилити відповідальність за плагіат і контрафакт. Так, незаконне використання об’єкта права інтелектуальної власності «подорожчає» до 300 неоподатковуваних мінімумів (5100 грн.). Причому з конфіскацією обладнання й матеріальних носіїв, які використовувалися для вчинення таких дій. Тобто оштрафують не тільки того, хто виклав у Інтернет піратську копію фільму чи кліпу, а й конфіскують у всіх споживачів, хто її скачав, той пристрій, на якому вона могла переглядалася (мобільний, плеєр, телевізор чи комп’ютер).

Для реалізаторів немаркованих примірників аудіо-, відеопродукції чи комп’ютерних програм максимальні штрафи збільшать у 15 разів — до 51000 грн. Щоправда, такі санкції передбачені за повторне правопорушення протягом року.