Закон і Бізнес


Політика й алкоголь

На заваді кар’єрі кандидатів до ВАКС стала любов до партії та випивки


Подолати кордон охоронців на вході до Вищої ради правосуддя було для «антикорупційників» найменшою з перешкод.

№11 (1413) 23.03—29.03.2019
Марта ЛІТЕЧКО
6693

Один із кандидатів у судді несподівано для себе виявився засновником підприємства. Інший безплатно надавав юридичні послуги. А ще один вийшов сухим із води після адміністративного провадження, надавши докази власної тверезості, хоча тестер зафіксував, що він був напідпитку.


Курйози з адвокатами

Вища рада правосуддя розглянула кандидатури переможців конкурсу на посади у Вищому антикорупційному суді та його апеляційній палаті. До багатьох претендентів виникли запитання, а дехто навіть дізнався про себе цікаві факти.

Наприклад, адвокат Віктор Панкулич виявив під час конкурсу, що він був засновником ТОВ, яке, між іншим, уже припинило свою діяльність.

«Я дізнався про це від міжнародних експертів, тому провів власне розслідування й зібрав усі документи. Це підприємство зареєструвалось у 2002 році, а з 2006-го — у стані ліквідації. Воно не здійснювало жодних операцій та підробило рішення про власну ліквідацію. У документах указали неправильно моє прізвище та прописку», — розповів правник. Він роздрукував витяг із реєстру, в якому було названо ліквідатора, знайшов його, точніше її, та зажадав пояснень.

Незважаючи на заплутану історію з ТОВ, адвоката рекомендували на посаду в АП ВАКС. Між іншим, це не перша його спроба стати суддею. Перед цим він пробувався до Верховного Суду, але на першому ж екзамені не набрав потрібної кількості балів. Цього разу підготувався краще.

Зате розгляд кандидатури іншого адвоката, Маркіяна Галабали, котрий бажав потрапити до ВАКС, відклали. Патріотизм, захист потерпілих під час акцій протесту 2014 року не врятували його від запитань членів ВРП. З’ясувалося, що адвокат є уповноваженою особою одного з кандидатів у президенти, його дружина — координатором однієї з політичних партій. А в минулому М.Галабала надавав юридичні послуги Михаїлу Саакашвілі та незаконно перетнув кордон.

Незважаючи на те що чоловік навіть пообіцяв розлучитися з дружиною, Рада вирішила відкласти розгляд його кандидатури.

Спокуси науковців

Заняття політикою ускладнило життя ще одному здобувачу посади в апеляційній палаті ВАКС.

Очолив відповідний рейтинг асистент кафедри публічного права Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича Сергій Боднар, набравши 780 балів. Але це не гарантувало йому місця. Адже спершу громадську раду міжнародних експертів, а згодом і членів ВРП зацікавив той факт, що свого часу чоловік представляв осередок політичної партії в суді.

С.Боднар погодився, що брав участь у судовому засіданні в інтересах місцевої організації партії. Проте наголосив, що це відбувалося за довіреністю та на безоплатній основі, що не є трудовими відносинами.

«Тобто, не маючи ніяких політичних уподобань, безоплатно ви представляли інтереси політичної партії в суді?» — не повірив Павло Гречківський.

Ще одному науковцю, доценту Львівського національного університету ім. І.Франка Володимиру Цікалу, котрий зайняв 9-ту позицію в рейтингу, набравши в підсумку 692 бали, також не пощастило. Розгляд його кандидатури відклали через іншу спокусу — спиртне.

Одного разу, коли він їхав на машині, його зупинила поліція, уважаючи що за кермом сидить нетвереза людина. Тестер також показав наявність алкоголю. Стосовно громадянина склали адміністративний протокол, він не висловив ані слова на заперечення. Однак незабаром звернувся до медичного центру в Івано-Франківську, самостійно здав усі аналізи. Виявилося, що доцент кермував машиною тверезий як скельце. Результати аналізів чомусь не долучили до матеріалів справи, але В.Цікало запевнив, що здав їх через дві години після інциденту й вони є.

Член ВРП Анатолій Мірошниченко засумнівався в цьому, адже в матеріалах справи є клопотання про закриття провадження, подане значно пізніше, ніж через дві години після складення протоколу. Доцент відповів, що клопотання подавав його адвокат і він не знає коли.

Розбіжності між результатами тестера та медичних аналізів він пояснити не зміг. До слова, схожу історію члени Ради чули втретє, і щоразу люди виявлялися тверезими, здавши через певний час аналізи. Мабуть, тому й не повірили.

Загалом ВРП рекомендувала 25 суддів до ВАКС і 10 — до апеляційної палати. Відклали розгляд справ чотирьох кандидатів.

Проте, як припускають юристи (див. «ЗіБ»), ті, хто одягне мантію «антикорупційника», можуть позаздрити тим, хто не переміг у конкурсі. Адже тепер їхнє життя буде як на долоні 24 години на добу. Кожен хибний крок може закінчитися ганьбою та відрахуванням з лав ВАКС.

Але позитив у тому, що дуже скоро в борців із корупцією зникне можливість посилатися на відсутність спецсуду як виправдання прорахунків слідства. Доведеться шукати інші.

 

ДОВІДКА «ЗіБ»

Список суддів Вищого антикорупційного суду, щодо яких будуть унесені подання про призначення (станом на 21.03.2019)

Апеляційна палата

Микола ГЛОТОВ

Інна КАЛУГІНА

Дмитро МИХАЙЛЕНКО

Андрій НИКИФОРОВ

Олег ПАВЛИШИН

Ігор ПАНАІДА

Віктор ПАНКУЛИЧ

Олександр СЕМЕННИКОВ

Валерія ЧОРНА

Даниїла ЧОРНЕНЬКА

Перша інстанція

Інна БІЛОУС

Андрій БІЦЮК

Володимир ВОРОНЬКО

Тетяна ГАВРИЛЕНКО

Віталій ДУБАС

Лариса ЗАДОРОЖНЯ

Олег КОЛІУШ

Олексій КРАВЧУК

Віталій КРИКЛИВИЙ

Віктор МАСЛОВ

Віра МИХАЙЛЕНКО

Наталя МОВЧАН

Сергій МОЙСАК

Віктор НОГАЧЕВСЬКИЙ

Оксана ОЛІЙНИК

Ольга САЛАНДЯК

Катерина СІКОРА

Ігор СТРОГИЙ

Олена ТАНАСЕВИЧ

Олег ТКАЧЕНКО

Леся ФЕДОРАК

Олег ФЕДОРОВ

Тимур ХАМЗІН

Катерина ШИРОКА

Ярослав ШКОДІН.