Закон і Бізнес


Сонце, сієста й гаспачо

Секретом іспанського довголіття виявилися вино та олія


А ось самі іспанці вважають, що важлива не тільки їжа, а і сонце, сієста, прогулянки, спілкування і задоволення від життя.

№11 (1413) 23.03—29.03.2019
5926

Іспанці здоровіші, ніж інші люди на планеті, і країна вирізняється високою тривалістю життя. Учені доводять, що всьому «виною» особлива дієта, а самі іспанці дотримуються іншої думки.


Те, що в Іспанії проживають найздоровіші люди у світі, показало дослідження, проведене агентством Bloomberg. Для аналізу вивчався спосіб життя населення в 169 країнах. Разом з даними про зайву вагу, куріння, систему охорони здоров’я вивчалися також дані про харчування. І тут в іспанців, як і в італійців, котрі зайняли друге місце, здається, є рецепт довголіття. Полягає він у середземноморській «дієті», пише німецьке видання Stern.

Так, однією зі страв іспанської кухні є гаспачо, холодний овочевий суп, який готують із томатів, огірків, паприки, цибулі й часнику. Він не тільки багатий на вітамін С, а й має протизапальний ефект.

Фонд Fundación Dieta Mediterranea, що існує в Іспанії з 1996 року, публікує на своєму сайті численні рецепти й меню і рекомендує серед іншого регулярне, але помірне вживання червоного вина, а головну роль у середземноморській дієті віддає оливковій олії.

За прогнозами вчених, до 2040 року Іспанія, імовірно, очолить рейтинг: середня тривалість життя сягне тут 85,8 року.