Закон і Бізнес


Назад у село

Чому німці знову хочуть жити в «жировому поясі»


№11 (1413) 23.03—29.03.2019
Андрій ГУРКОВ, DW
3865

Брак доступного житла змушує все більше сімей покидати великі міста й переїздити в передмістя. У результаті ціни на квартири й будинки швидкими темпами зростають у середніх і невеликих населених пунктах, а також у сільській місцевості.


Такі ключові висновки відразу трьох опублікованих досліджень, присвячених ринку нерухомості ФРН. Їх представили Інститут німецької економіки (IW) у Кельні, Аналітичний центр Deutsche Bank у Франкфурті-на-Майні й Postbank у Бонні.

Учені IW зосередилися на відпливу громадян ФРН з багатьох великих і 7 найбільших міст. Це мільйонники Берлін, Гамбург, Мюнхен і Кельн, а також Франкфурт-на-Майні, Штутгарт і Дюссельдорф.

«Німці знову хочуть жити в «жировому поясі» (Speckg rtel)», — пишуть експерти, використовуючи популярну назву упорядкованих передмість. Тут живуть (нерідко в будинках на одну або дві сім’ї) представники середнього класу. На їхню думку,  «у великих містах дуже багато народу й дуже дорого», тому нове гасло таке: «Назад у село».

У середньому по країні житло минулого року подорожчало на 7,2%. Абсолютним рекордсменом стало м.Зуль на півдні східнонімецької землі Тюрингія з 36-тисячним населенням. Тут житло на вторинному ринку подорожчало на 48% і ціна 1 м2 сягає тепер €1650.

Правда, в самому Мюнхені ціна 1 м2 на вторинному ринку зросла на 8,7% і досягла €7500. Отже, столиця Баварії залишається містом з найдорожчою в Німеччині нерухомістю.