Закон і Бізнес


Європейська стратегія


№11 (1413) 23.03—29.03.2019
2689

Адвокат Ader Haber Law Firm, проаналізувала поточні виклики та проблеми нормативних положень, які стосуються твердих відходів в Україні.


Міністерство екології та природних ресурсів оголосило про створення координаційної ради, відповідальної за національну стратегію управління відходами до 2030 р., затверджену Кабінетом Міністрів у 2017 р.

Адвокат Ader Haber Law Firm Віталія Кархова проаналізувала можливі шляхи успішного втілення стратегій з урахуванням правил Європейського Союзу. До 2030 р. планується створити близько 800 перевантажувальних підприємств, 250 центрів зі збору твердих відходів у 5 тис. населених пунктів. Крім того, стратегія передбачає створення місцевого рівня регіональних планів управління відходами та збільшення штрафу за незаконне управління відходами для юридичних осіб до 34 тис. грн.

Одним з найбільш ефективних розв’язань проблеми збереження й утилізації твердих відходів, а також розформування сховищ може бути вивезення відходів до інших країн. Наразі національне законодавство передбачає складні процедури, які є перепонами на шляху втілення стратегії та відлякують потенційних інвесторів. Тому з метою дотримання європейських стандартів необхідно внести низку законодавчих змін, спрямованих на спрощення процедур.