Закон і Бізнес


Кабмін заднім числом повернув стипендії аспірантам


21.03.2019 15:43
2955

Чотири місяці знадобилося Кабінету Міністрів України, аби виправити технічну помилку, через яку усі українські аспіранти формально втратили право отримувати стипендії.


Постановою КМУ від 13.03.2019 № 229 були внесені зміни до Порядку призначення і виплати стипендій. Текст документу нещодавно з’явився на Урядовому порталі, передає «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, попередні зміни до Порядку вносилися постановою від 24.10.2018 № 865. Саме тоді з тексту нормативно-правового акта, що визначає процедуру призначення і виплати стипендій, аспіранти зникли як суб’єкт. Точніше їх замінили на «асистентів-стажистів». То ж склалася ситуація, за якої навчальні та наукові заклади, які продовжували нараховувати стипендії аспірантам, формально порушували урядовий Порядок і могли наразитися на зауваження з боку контролюючих органів.

Постановою №229/2019 справедливість поновили, додавши до Порядку після «асистентів-стажистів» також і «аспірантів». Але прикметно, що технічну помилку виправили заднім числом, оскільки постанова від 13 березня 2019 року застосовується з 3 листопада 2018 року.

А це також є порушенням, оскільки відповідно до ст. 58 Конституції закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Але про відповідальність у документі не йдеться.

 

Закон і Бізнес