Закон і Бізнес


Відшкодування шкоди при ДТП


20.03.2019 15:32
Лобушко Валерій Володимирович, адвокат
7277

Звичайно ж, всі ми з дитинства мріяли про власний автомобіль, як тільки побачили його. Хоча, для багатьох це починалося з мопедів. Але суть не в цьому. Машина дає людині зовсім нове відчуття свободи пересування.


Погодьтеся, набагато приємніше дістатися в потрібне місце в зручній обстановці салону улюбленого авто. А головне - коли і як Вам потрібно. Можна забути про Переповнений громадський транспорт з найчастіше хамовітими водіями і депресивними пасажирами з перегаром. Як і про очікуваннях на зупинках. Але володіння автомобілем Це не тільки задоволення, а ще й витрати, турботи. Більш того, чим більше машин виїжджає щодня на дороги, тим більша ймовірність потрапити в дорожньо-транспортну пригоду для кожного учасника дорожнього руху. Навіть якщо ви керуєте дуже акуратно і строго по правилам дорожнього руху - завжди знайдеться той, хто може порушити ПДР і пошкодити Ваш авто. А отримати відшкодування збитку при ДТП в такому випадку, часом стає завданням, яка під силу не кожному. Як же це зробити і які є секрети і хитрості? Давайте Пройдемося по основним з них.

На щастя, всі водії, згідно законодавства України зобов'язані застрахувати свою цивільно-правову відповідальність на випадок, якщо шкоду буде завдано в ході використання автомобіля. Це означає, що поліс ОСЦПВ Ви зобов'язані мати тільки якщо машина їздить. Регламентується все це як правилам дорожнього руху (перевірка наявності поліса), так і законом України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» - тут уже розписане що, скільки, кому і як відшкодовуються збитки в разі ДТП.

І перш за все, якщо трапилася аварія, потрібно повідомити про неї в компанію, яка видала Вам поліс. Як і в страхову компанію винуватця. Адже ми не знаємо, хто в підсумки виявиться винними за рішенням суду? І повірте, я не раз добивався, щоб це була не та людина, на кого складено протокол поліції. Пам'ятайте, що упустив три дні на повідомлення страховику Ви ризикуєте втратити можливість виплати взагалі. Більш того, якщо потерпілий не заявить вимогу про компенсацію протягом року, то страхова також може відмовити у виплаті. Не зволікайте на цьому етапі!

Якщо поліса в передбачуваного винуватця нема - тоді Вам пряма дорога в МТСБУ . Це Моторне (транспортне) страхове бюро України. В даному випадку саме ця організація виплачує збитки по ДТП, а потім стягує з незастрахованої водія. Але це вже будуть не Ваші проблеми ...

Після початкового повідомлення «про настання страхового випадку» протягом десяти робочих днів Вашу машину повинні оглянути і скласти висновок з розміром збитку. Якщо ніхто зі страхової так і не з'явиться - проводить таку оцінку збитку самі. Гроші за неї ми пізніше обов'язково стягнемо в суді. Теж стосується і випадків, коли співробітник СК нарахує Вам непристойно малу суму за ремонт, з якої Ви не будете згодні.

Отже сума є. Але вона часто покривається страховкою. Адже не перевищує ста тисяч гривень (на момент написання статті). Також, за страховкою Ви недоотримаєте суму ПДВ і франшизу. Все це повинен буде платити винуватець. Але, на жаль, це добровільно майже ніколи не відбувається.

Тепер перемикає увагу на підставу для стягнення збитків при ДТП. А саме визначення винуватця. Як відомо, якщо сталася аварія на дорозі, значить є винний. Звичайно, буває і обопільна вина. Тоді, як правило, ніхто нікому не платить. Але ми будемо говорити про вину одного з водіїв. І часом в суді потрібно докласти чимало зусиль, щоб довести вину опонента. Як і виправдати себе. Особливо, якщо справа розглядається не в рамках КУпАП, а в кримінальному порядку. Повірте, є величезна кількість варіантів розгляду однієї і тієї ж дорожньої ситуації, щоб вивести справу в ту чи іншу сторону. Тут уже на першому місці досвід Вашої адвоката.

Наостанок зазначу особливо, що значна кількість людей, що потрапили в ДТП, здійснює велику кількість помилок, які призводять до втрати можливості Отримати компенсацію збитку по ДТП. Це все відбувається, як правило, з двох причин:

- Спроба самостійного проведення всієї процедури при недостатніх для цього знаннях і досвіді. Відбувається зазвичай на самовпевненості, в спробі заощадити на допомозі досвідченого фахівця.

- Звернення за допомогою до некваліфікованого фахівця. Адже якщо людина юрист, адвокат - це зовсім не означає, що він розбирається саме в даній категорії справ і має досвід їх позитивного вирішення.

Тому, якщо Ви, як можна раніше не звернетеся за допомогою саме до профільного фахівця з великим стажем роботи в автоправі, то цілком ризикуєте не тільки не отримати відшкодування при ДТП, а й ще стати незаслужено винним і платити за ремонт автомобіля реального винуватця! Чи виправданий такий ризик економією на вартості консультації гідного фахівця? Вирішуйте самі. А я бажаю Вам рівної дороги і тільки приємних сюрпризів на ній!

PROMOTED