Закон і Бізнес


Нові правила авіаперевезень 2019: перевезення багажу


20.03.2019 14:07
16262

В Україні скасовано мінімальні норми безкоштовного провезення зареєстрованого багажу. Тепер тарифи визначає кожен авіаперевізник самостійно. Втім певні гарантії та нормативи все ж залишилися.


5 березня у зв’язку із офіційним оприлюдненням набрали чинності нові Правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу, передає видання «Закон і Бізнес».

Ці Правила були затверджені наказом Державної авіаційної служби України від 26.11.2018 № 1239, який зареєстрований Мінюстом 8 лютого 2019 р. за № 141/33112. Старий наказ Міністерства інфраструктури України від 30.11.2012 № 735 «Про затвердження Правил повітряних перевезень пасажирів і багажу» визнаний таким, що втратив чинність.

Документом, зокрема, вводяться нові правила перевезення багажу.

Кожен по-своєму

Раніше існували мінімальні норми безкоштовного провезення зареєстрованого багажу, тобто пасажир мав право на провезення свого багажу без додаткової оплати. Ці норми визначалися двома концепціями:

- за поштучною - 1 місце багажу вагою не більше ніж 23 кг (50 футів) з розмірами місця (сума довжини, ширини, висоти) 158 см (62 дюйми);

- за ваговою - 15 кг з розмірами кожного місця за сумою трьох вимірів не більше ніж 158 см.

Дитина віком до 2 років мала право перевезти безкоштовно одне місце багажу вагою до 10 кг (22 фунти), розмір якого за сумою трьох вимірів не перевищував 115 см (45 дюймів) за поштучною та ваговою концепцією.

З березня 2019 року максимальна вага та кількість багажу, що приймається до повітряного перевезення безкоштовно (норми безкоштовного перевезення багажу), встановлюється самим авіаперевізником та визначається правилами застосованого тарифу, що зазначається у договорі повітряного перевезення.

Ручна поклажа

Як і раніше, до ручної поклажі приймаються речі, які мають вагу та габарити, встановлені правилами авіаперевізника, що дозволяє безпечно розмістити їх у салоні повітряного судна на багажних полицях або під сидінням крісла.

Незалежно від правил застосування тарифу, за яким придбано квиток, пасажир має право перевезти безоплатно ручну поклажу (незареєстрований багаж): жіноча і чоловіча сумки, папка для паперу, верхній одяг, жакет, парасолька або палиця, друковані видання для читання під час польоту, харчування для дитини, необхідне під час польоту, дитяча дорожня люлька (за присутності дитини віком до 1 року), прогулянковий дитячий візок, складене крісло колісне та/або милиці.

У ручній поклажі рекомендовано перевозити: ламкі, крихкі речі та речі, які б’ються або швидко псуються, електронне обладнання (фото-, відеотехніка, комп’ютерна техніка, носії інформації), програмне забезпечення, гроші, ключі, коштовності (дорогоцінні та напівдорогоцінні метали і каміння), окуляри, антикваріат, витвори мистецтва, фотографії, вироби з хутра, технічну документацію, ділові документи, цінні папери, медикаменти у необхідній кількості на час подорожі, медичну документацію, паспорти та інші документи, що посвідчують особу, унікальні чи незамінні речі, інші цінні предмети.

Ручна поклажа не має містити будь-яких колючих та ріжучих предметів, у тому числі манікюрних ножиць та пилочок, голок для медичних ін’єкцій, в’язальних спиць, металевих ножів, штопорів, предметів, пристроїв та іграшок, що імітують усі види зброї, запальничок у вигляді пістолетів та інших видів зброї, а також предметів із затупленими кінцями, якими можна завдати тілесних ушкоджень.

Також забороняється заносити на борт повітряного судна в ручній поклажі будь-які рідини, суспензії, креми, пасти ємністю понад 100 мл (грамів) в одному флаконі (тюбику). Загальний об’єм зазначених речовин у ручній поклажі, упакованих в тару ємністю до 100 мл (грамів), не має перевищувати 1 л (кг) на одного пасажира. 

Загальна вага незареєстрованого багажу (ручної поклажі), за винятком крісла колісного, не має перевищувати 7 кг, якщо інше не встановлено правилами авіаперевізника.

За ручну поклажу протягом усього перевезення відповідає пасажир.

Додаткова оплата

Незалежно від правил застосування тарифу, за яким придбано квиток, авіаперевізник може стягувати додаткову плату за перевезення:

- речей пасажирів (незалежно від їх найменування), розмір, вага яких не відповідає вимогам правил авіаперевізника;

- не запакованих відповідно до встановлених вимог речей пасажирів незалежно від їх найменування та призначення;

- побутової та теле-, відео-, аудіо-, фототехніки, вага одного місця якої понад 10 кг;

- квітів, саджанців рослин, харчової зелені, висушених рослин, дерев та кущів загальною вагою понад 5 кг;

- кореспонденції, яка супроводжується фельд’єгерями;

- тварин (свійських або диких), птахів, бджіл та іншої живності, за винятком собаки-поводиря, який супроводжує пасажира з інвалідністю або з обмеженою рухливістю.

Про безкоштовні послуги,  які зобов’язаний надавати авіаперевізник, можна прочитати тут.

Пакування за правилами

Що стосується вимог пакування, то Правилами встановлено, що відповідальність за це несе пасажир. Він має забезпечити належне пакування кожного місця багажу таким чином, аби під час повітряного перевезення та обробки унеможливити заподіяння шкоди пасажирам, членам екіпажу, третім особам, повітряному судну, багажу інших пасажирів або іншому майну, а також унеможливити вільний/випадковий доступ до вмісту багажу сторонніх осіб. Якість пакування визначатиме авіаперевізник.

До багажу заборонено включати товари, предмети, рідкі та інші речовини, здатні створити значний ризик для здоров’я пасажирів, безпеки польоту чи власності авіаперевізника або інших пасажирів під час перевезення, зокрема вибухонебезпечні, стиснуті гази, матеріали, що викликають корозію, окисники, радіоактивні матеріали, магніти, легкозаймисті матеріали, отруйні, шкідливі або подразнювальні речовини, а також будь-які інші предмети та речовини, визначені в The Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air (Doc 9284) та постанові Кабінету Міністрів України від 12.05.2007 № 723 «Про затвердження переліку небезпечних предметів і речовин, заборонених до перевезення повітряним транспортом» як такі, що заборонені для перевезення на пасажирських повітряних суднах.

Також правилами визначено перелік речей, які не варто включати до зареєстрованого багажу, оскільки авіаперевізник не відповідатиме за їх схоронність. До таких відносяться:

- ламкі, крихкі речі та речі, які б’ються або швидко псуються, гроші, ключі, коштовності, електронне обладнання, фото-, відеотехніку, вироби з дорогоцінних і напівдорогоцінних металів і каміння, окуляри, антикваріат, витвори мистецтва, фотографії, вироби з хутра, технічну документацію, ділові документи, цінні папери, цінні речі, медикаменти, медичну документацію, документи, що посвідчують особу;

- товари, предмети, лікарські препарати, перевезення яких заборонено або обмежено чинними законами будь-якої країни, з території якої, на територію якої або через територію якої здійснюватиметься рейс;

- товари, які не є придатними для перевезення за їх характером, вагою, розміром, формою або запахом;

- живих тварин та птахів за виключеннкрім випадків, передбачених у главі 2 розділу XII Авіаційних правил.

Зброя – за попередньою згодою

А от за попередньою згодою авіаперевізника до перевезення як зареєстрований багаж можуть бути прийняті: вогнепальна зброя (в тому числі бойова, мисливська, спортивна), пневматична, газова зброя, пістолети та револьвери, призначені для відстрілу патронів, споряджених гумовими або аналогічними за властивостями кулями, холодна зброя всіх видів та конструктивно подібні до неї вироби, патрони та запасні частини до зброї, а також навчальна, вихолощена, музейна, сувенірна, колекційна та бутафорська зброя за наявності у фізичної або юридичної особи відповідного дозволу на її зберігання, носіння та перевезення, а також рушниці і пістолети для підводного полювання.

Закон і Бізнес