Закон і Бізнес


Кіраса на мантію

Експерт запевнив: те, що закон прямо не зобов’язує декларувати, спливе при повній перевірці


Володимир Кравчук зауважив, що помилки при заповненні декларації можуть сильно зашкодити судді.

№10 (1412) 16.03—22.03.2019
Анна ЛИНДІНА
5416

Судді заповнюють е-декларації із завидною частотою. Проте запитання лише нагромаджуються, а відповіді на них компетентні органи давати не квапляться. Тому законники зібралися, щоб самостійно розв’язати проблему під егідою Асоціації розвитку суддівського самоврядування.


До 00:00 за київським часом

Суддя Верховного Суду Володимир Кравчук, розпочинаючи тренінг для колег, зауважив, що завданням є внести ясність у процедуру, яку всім носіям мантій потрібно пройти до 1 квітня. Тому на захід, що відбувався в стінах Асоціації правників України, запросили адвоката з антикорупційної практики Віру Козіну, яка, крім того, що знається на всіх підводних каменях декларування, ще й готує суддів до кваліфікаційного оцінювання.

Тож, якщо в такому ділі юристу без адвоката не обійтися, воно претендує на рівень надзвичайної складності. Адже одна справа — оприлюднити інформацію про свої статки, і зовсім інша — пам’ятати про всі активи своїх рідних, зазначати їх правильно й, головне, знати, де шукати достовірні відомості.

Перш за все необхідно пам’ятати про оновлення ключів на порталі. Згадавши про цю деталь уже під час заповнення документа, можна витратити зайвий час та нервові клітини.

У разі виникнення запитань технічного характеру адвокат радить написати листа до департаменту моніторингу способу життя Національного агентства з питань запобігання корупції. Зауважує, що після зміни керівництва контактувати з ним стало легше, але листування краще «скринувати».

Несвоєчасне подання декларації може виправдовуватися, тільки якщо зобов’язаний обороняє країну. Утім, на практиці у НАЗК з розумінням поставляться до пропуску строку через серйозне захворювання чи відрядження за кордоном.

Зловживання — це вже не «дисциплінарка», а «адміністративка», причому з наслідками. Так, за кілька пропусків можна рік сидіти без мантії. Важливо, що офіційним підтвердженням факту пропуску строку подання є виключно рекомендований лист від агентства.

І це лише початок. Причетні до декларування часто плутаються з тим, кого вважати членом сім’ї, адже якщо в реальному житті все зрозуміло, то для антикорупційного органу може виявитися, що без брата чи тітки інформація в графі буде неповною, якщо виявиться, що вони проживають разом із декларантом.

А от які саме доходи близьких зазначати й де взяти необхідні довідки — це вже новий рівень складності. Адже щодо суддів діє аксіома: за ст.18 Кодексу суддівської етики, вони мають бути обізнаними зі своїми майновими інтересами та вживати розумних заходів для того, щоб бути обізнаними з майновими інтересами членів своєї сім’ї. Тільки от останні можуть не дуже охоче надавати інформацію про себе.

Що? Де? В яку графу?

Аби не збитися з правильного шляху, потрібно запам’ятати назву довідки — 1ДФ. Цей свого роду лозунг значно полегшить життя декларантам.

З банківською павутиною трохи складніше. Не всі знають таке страшне слово, як «overdraft». А він може зіграти з людиною злий жарт. Хоча можна обійтись і без чорного гумору — взяти в банку довідку про накопичувальний підсумок, а інформацію з неї перенести до розд.ІІ декларації.

В учасників виникло запитання, як бути з бонусами, якими рябить банківська сфера. Адвокат уважає: все, що може трактуватися як пов’язане з майном і податками, варто згадати в декларації. Адже якщо в законі немає прямої вимоги щодо включення того чи іншого доходу, то при повній перевірці на поверхні опиниться все, і це може потягти за собою неабиякі проблеми, аж до кримінальної відповідальності. Через це не слід забувати й про об’єкти нерухомості з неоформленим правом власності, ті, що перебувають на стадії будівництва.

Ще один «тремтливий» розділ — «Доходи, у тому числі подарунки». Від кого їх можна приймати й чи потрібно декларувати парфуми, отримані на 8 березня? Експерт зауважив, що тут є чимала заковика — антикорупційне законодавство оперує не терміном «дарунок», добре всім відомим із Цивільного кодексу, а визначенням «подарунок» із закону «Про запобігання корупції» — «кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/одержують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової». Про ці паралельні трактування треба пам’ятати. Як і про те, що декларувати потрібно об’єкти, вартість яких — понад 8810 грн.

Головний подарунок долі — діти, які, здавалося б, не мають доходів. Але вони також можуть зацікавити перевіряльників. Усе через тенденцію останніх років — оформити на чадо картку типу Unior. Якщо ініціатором був суддя, то ця інформація важлива для НАЗК.

З усього набору порад та засторог можна зробити висновок, що до 1 квітня суддям буде чим зайнятися. Прискіпливі очі «антикорупціонерів» не залишають шансів приховати статки. І хоча за виявлені ознаки незаконного збагачення кримінально вже не покарають, убачається, що Вища рада правосуддя не залишить імовірних багатіїв без уваги.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Віра КОЗІНА,
адвокат з антикорупційної практики:

— Закон говорить, що діти вважаються членами сім’ї, навіть якщо вони проживають окремо, у тому числі й повнолітні. Тобто неповнолітню дитину також потрібно включати до декларації. Тому з батьків, який не проживає разом з дитиною, заповнювати декларацію, звичайно, складніше. Проте для цілей е-декларування було прийнято рішення зазначати цю інформацію, незважаючи на те, що антикорупційний закон залишає питання відкритим уже багато років.

Ще одна поширена помилка, пов’язана із сімейними відносинами, — зазначення інформації про те, що відбулося після звітного періоду: шлюб, народження дитини. Потрібно пам’ятати, що лише 2 розділи — 11-ий і 14-ий мають накопичувальний рух, решта охоплюють період станом на 31.12.2018.

Володимир КРАВЧУК,
президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, суддя Верховного Суду:

— Уже зовсім скоро асоціація готуватиме суддів до нестандартних ситуацій. Наступного тижня на спеціальному тренінгу колеги зможуть дізнатися про те, яких заходів необхідно вживати, коли опиняєшся по той бік кримінального провадження — як підозрюваний, наприклад. Адвокат-експерт розповість суддям, як реагувати на виклик до слідчого чи прокуратури, як правильно свідчити в кримінальних провадженнях і як правильно поводитися, коли до кабінету прийшли з обшуком.