Закон і Бізнес


ВАС чи ВАКС?

Як правильно утворити абревіатуру для нової установи


№10 (1412) 16.03—22.03.2019
Віктор РАДІОНОВ, мовознавець
6339

Вищий антикорупційний суд незабаром розпочне роботу. І чи не першим постане завдання опрацювати прийнятне скорочення для установи. То який словотвір пустити у світ: ВАС чи ВАКС? Якими засадами належить керуватися?


Борці без права протидіяти

2 червня 2016 р. Верховна Рада внесла зміни до Конституції, зокрема переписала й ст.125, згідно з ч.4 якої в Україні «можуть діяти вищі спеціалізовані суди». Того ж дня ухвалено новий закон «Про судоустрій і статус суддів» №1402-VIII, у ст.31 котрого передбачено, що вони в нас діють. Одним із них мусив стати Вищий антикорупційний суд. З його розбудовою не дуже квапились, але міжнародний тиск довершив справу — дітищу таки бути.

Проте у вдумливих людей подив викликає дивна спеціалізація. Склалося враження: ті, хто розробляв закон, рожевого уявлення не мають, що ж воно таке. Чи вдають із себе недотеп. Адже з тим самим успіхом можна покликати до життя, скажімо, спеціалізований суд з питань крадіжок або антиґвалтівний суд. Щось тут не так.

Як відомо, спеціалізований — це призначений для роботи в якій-небудь одній галузі, а спеціалізація — зосередження діяльності на відносно вузьких напрямах. Однак галузь і напрям не можуть зводитися лише до одного правопорушення. Тому напрошуються запитання: чому правнича спільнота на всі ці «дивацтва» — ні пари з вуст, чому вона, й оком не змигнувши, проковтнула безглуздя?

Ще одна заувага — неприродне словосполучення «антикорупційний суд». Прикметник «антикорупційний» означає «спрямований проти корупції, який протидіє їй». Але ж покликанням суду аж ніяк не може бути боротьба з продажністю або підкупом чиновників, призначенням третьої гілки влади є самостійний вид державної діяльності — правосуддя.

Утім, гін у творенні нової установи добігає кінця. Тож із невідповідною назвою доведеться змиритися. Тим часом на порядку денному постала інша потреба — вироблення усталеного скорочення. Вона зумовлена бажаннями уникати повторів і заощаджувати місце. Це сучасні вимоги як ділових паперів, так і засобів оповіщення.

Тому на черзі — започаткування абревіатури для суду, про який велася мова.

На різні лади

Нині обговорюють два можливі втілення словотворчого засобу: ВАС і ВАКС. Тобто головне питання полягає в тому, скільки букв повинно бути від прикметника «антикорупційний», позаяк його зміст більшою мірою визначається саме другою частиною, а не приростком анти-.

Спробуємо покладатися на те, як узвичаїлося в мові. Розглянемо насамперед похідні від найменувань, у складниках яких є слова, що починаються з анти-. Наприклад, серед утворень доби незалежності маємо: АМКУ (Антимонопольний комітет України), який містить дві букви від першого слова, ВАДА (Всесвітнє антидопінгове агентство), НАДЦ (Національний антидопінговий центр), у котрих прикметник «антидопінговий» по праву «представляють» письмена «а» та «д». Можна ще згадати ЕДСК (електродистанційна система керування), де перше, складне слово теж «уповноважило» двох.

Проте поява такого знаряддя не завжди відзначалася послідовністю. Серед новотворів недавнього часу — як НАБУ (Національне антикорупційне бюро), так і САП (Спеціалізована антикорупційна прокуратура), де обмежились однією «а».

Про різноголосицю свідчить і Словник скорочень в українській мові (1988). У ньому можна знайти: з одного боку, АКРЖ (Антифашистський комітет радянських жінок), АППО (Антифашистська підпільна патріотична організація), ДАВ (Державне антирелігійне видавництво), з другого — АНЛ (Антинацистська ліга, Велика Британія).

Які ж позначення більш прийнятні та чому? Чим слід послуговуватися?

Правопис не допоможе

Правопис у цій справі мало чим допоможе. Відповідні вказівки опрацьовані погано й містять лише загальники. З §39 тільки випливає: якщо говориться про позначення одиничної установи, то всі початкові букви слів, від яких утворено її складноскорочену назву, мусять бути великими. Незалежно від того, як сукупність знаків читатиметься: по буквах чи по складах.

До речі, вимовляння — теж не клопіт головного закону мови. Тому в ньому годі шукати роз’яснень, як повинна звучати нова смислова єдність. Якщо мається на увазі «ВАС», то це буде [ве-а-ес] чи [вас]? «ВАКС» передаватиметься голосом як [ве-а-ка-ес] чи [вакс]?

Відповідь дає окрема галузь наукового знання — культура мови. Згідно з її правилами абревіатури, що складаються з послідовності букв на відображення звуків «приголосний + голосний + приголосний» або «приголосний + голосний + приголосний + приголосний», проговорюватимуться як звичайні мовні одиниці. Отже, ВАС — [вас], а ВАКС — [вакс].

Залишилося з’ясувати правила побудови скорочень. Попри позірне безладдя, вони таки існують і вимагають до себе пильної уваги.

Нове чи незабуте старе?

Обов’язковою насамперед є вимога доцільності та зрозумілості. Стягування до початкових азів мусить бути «прозорим», тобто легко «розгортатися» в повне найменування. Наприклад: СумДУ — це однозначно Сумський державний університет, тоді як СДУ може бути й саратовським, сиктивкарським чи ще якимсь; ДПтС — то точно Державна пенітенціарна служба, а ДПС — чи то прикордонна, чи то дорожньо-патрульна. А була ж іще й податкова.

Наступна засада полягає в тому, що новотвір не повинен збігатися зі словом або згортанням, уже наявним у мові. Саме тому маємо НАПрНУ (Національну академію правових наук) — щоб можна було відрізнити її від НАПНУ (Національної академії педагогічних наук). З тих самих причин існують інші відмінні позначення: ДНУ (Дніпропетровський національний університет) і ДонНУ (Донецький національний університет), ПАТ (публічне акціонерне товариство) і ПрАТ (приватне акціонерне товариство).

Ще одне побажання — милозвучність, легке вимовляння й ненагадування чогось низькопробного чи непристойного. Скажімо, КЕП (коефіцієнт ефективності праці, командний електричний прилад або контрольно-евакуаційний пункт), ЦАП (центральний артилерійський пост або цифроаналоговий перетворювач) — це ще куди не йшло, але творити скорочення від такого значеннєвого цілого, як «департамент управління персоналом академії», — уже нікуди не годиться.

Якщо взяти на озброєння зазначені настанови, то можна зауважити: і «ВАС», і «ВАКС» легкі у виголошуванні, ні з чим негарним не пов’язуються. «ВАКС» дещо нагадує іменник «вакса» (а ще — прізвище відомого українського футбольного арбітра. — Прим. ред.), але нічого поганого в ній немає.

Водночас скорочення «ВАС» аж ніяк не можна вважати незадіяним і «прозорим». По-перше, воно міцно закріпилося за Вищим адміністративним судом, пов’язується саме з ним. А ще ж не так давно існував і Вищий арбітражний суд. Тож, як кажуть, місце зайняте, тим більше що припинив своє існування тільки другий, а перший досі не ліквідований.

Щоправда, наявність «господаря» й абревіатури не завадила, наприклад, НАБУ поцупити скорочення в Незалежної асоціації банків України, що була заснована значно раніше. Але навряд чи такі «запозичення» асоціюються з поняттям доброчесності.

По-друге, якщо співвідносити середню «А» саме з анти-, то це не дає однозначності: суд антикорупційний, антибюрократичний, антирасистський чи ще якийсь.

Таким чином, наведені доводи свідчать: «ВАС» потрібно відкинути як неприйнятне позначення для Вищого антикорупційного суду. Натомість скорочення «ВАКС» нове, ще не використовуване. Його ні з яким іншим не сплутаєш, тому саме цей зразок і годилося б обрати.