Закон і Бізнес


Гроші за час


№10 (1412) 16.03—22.03.2019
4219

Шведські художники Якоб Сенні та Саймон Голдін збираються платити близько €2000 щомісячно учасникові свого проекту. Все, що від нього вимагається, — перебувати певний час в одному й тому ж місці.


На станції «Коршвеген», яка відкриється в Гетеборгу в 2026 році, буде створений спеціальний офіс, куди учасник проекту приходитиме в будні. Його «обов’язки» полягатимуть у тому, аби робити те, що хочеться (у тому числі й нічого не робити). А офісом стане кімната з прозорими стінами зі столом, стільцем та іншими простими предметами інтер’єру, пише «Європульс».

Сюди учасник повинен буде приходити щодня, проте не обов’язково на весь день. Його зарплата щорічно індексуватиметься; працівник зможе розраховувати на оплачувані відпустки, лікарняні й відрахування до пенсійного фонду. Єдине обмеження: учасник проекту не зможе ще десь працевлаштуватися.

За словами художників, проект змушує поміркувати про роль роботи в житті людини й про концепцію безумовного базового доходу. Прийом заявок почнеться в 2025 році.

Він переміг у конкурсі Державної ради з питань мистецтва Швеції на найкращий проект для нової залізничної станції. Передбачається, що створене в рамках проекту «робоче місце» зможе проіснувати до 120 років.