Закон і Бізнес


Без зайвого клопоту


№10 (1412) 16.03—22.03.2019
3157

Мін’юст запропонував створити сприятливі умови для отримання послуг, пов’язаних із народженням дитини. У разі запровадження змін батьків позбавлять бюрократичного клопоту й дозволять подавати всі документи он-лайн.


Відповідний проект «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для отримання послуг, пов’язаних з народженням дитини» (№10134) було зареєстровано у Верховній Раді.

Зокрема, як зазначають автори документа, саме з моменту реєстрації народження дитини відбувається її індивідуалізація у суспільстві. А також набуття нею основних прав, які вона реалізує під своїм ім’ям. У проекті пропонується забезпечити одночасне надання послуг з державної реєстрації народження. Зокрема, батьки зможуть заразом зареєструвати місце проживання дитини, отримати допомогу у зв’язку з її народженням, а також унести дані до електронної системи охорони здоров’я. Такі послуги надаватимуться виключно за бажанням батьків.

Для надання такого комплексу послуг центральні органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування наділять повноваженнями щодо приймання документів у електронному вигляді. А також установлення між ними відповідної інформаційної взаємодії за спільно затвердженими процедурами. Тож у разі прийняття законопроекту молодим батькам не доведеться витрачати час у чергах.