Закон і Бізнес


Права і штрафи


№10 (1412) 16.03—22.03.2019
2965

Юрист GOLAW наголосила на ризиках, які очікують на представників бізнесу, які співпрацюють с фізичними особами — підприємцями, в разі підтримки парламентом ініціативи Мінсоцполітики.


Мінсоцполітики оприлюднило проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників та протидії застосуванню незадекларованої праці». На думку юриста GOLAW Наталії Матвійчук, запропоновані новації підвищують ризики накладення штрафів на представників бізнесу, які віддають перевагу договорам з ФОП, а не найманим працівникам.

Окремою підставою для виникнення трудових відносин міністерство пропонує вважати факт наявності таких відносин. При цьому неоформлений працівник матиме змогу звернутися до Держпраці або до суду для встановлення такого факту з усіма наслідками, які випливають для роботодавця.

У законопроекті передбачено, що наявність будь-яких трьох ознак трудових відносин (наприклад, періодична винагорода, надання робочого місця, визначення робочого часу та часу відпочинку) є підставою для визнання відносин з ФОП трудовими незалежно від назви та виду договору, а також накладення на роботодавця штрафу в розмірі 30 мінімальних заробітних плат, що сьогодні становить 125190 грн.

У разі прийняття закон набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Після цього, протягом 3-х місяців, сторони цивільного договору, що мають три і більше ознак трудових відносин, зобов’язані укласти трудовий договір. В іншому випадку можна буде очікувати донарахування зобов’язань з ПДФО, ЄСВ та військового збору, а також накладення штрафів.

Нині очікується процедура розгляду законопроекту парламентом. У будь-якому випадку є надія, що замість тиску на бізнес влада обере шлях його підтримки для подальшого розвитку.