Закон і Бізнес


Несподівані перепони


№10 (1412) 16.03—22.03.2019
3453

Старший партнер адвокатського об’єднання «Могильницький та партнери» проаналізував труднощі, які чекатимуть переселенців на шляху до виборчих дільниць.


Обговорення відбулося в рамках тематичного круглого столу. Старший партнер АО Сергій Ковальов звернув увагу присутніх на серйозну проблему, яка неминуче виникне в ході другого туру президентських виборів.

Зміна адреси голосування відповідно до чинного законодавства проводиться виключно на перший тур. Щоб проголосувати у другому турі, переселенцям доведеться проходити процедуру заново. Це стосується всіх громадян України, які вирішили голосувати не за своєю виборчою адресою.

У Києві, Маріуполі та Краматорську, де проживає більшість переселенців, органи ведення реєстру не зможуть обслужити всіх охочих змінити адресу голосування.

Адже той обсяг роботи, на який до першого туру відводилося три місяці, потрібно буде здолати за чотири робочі дні. Змінювати адреси голосування під другий тур, як відомо, дозволять лише після оголошення результатів волевиявлення. Тобто приблизно 10.04.2019. А завершитися цей процес повинен за 5 днів до голосування в другому турі — приблизно 21.04.2019.

Аби уникнути проблем, на думку юриста, на цей час має бути забезпечений відповідний режим роботи органів ведення реєстру. Йдеться про збільшення тривалості робочого дня, скасування вихідних, залучення до роботи працівників інших підрозділів.