Закон і Бізнес


Ризики для адвокатури


№10 (1412) 16.03—22.03.2019
3685

За результатами візиту в Україну МКЮ закликала українську владу вжити термінових заходів для забезпечення фізичної безпеки адвокатів і притягнення до відповідальності осіб, причетних до низки насильницьких нападів на них.


Зокрема, у МКЮ викликає занепокоєння, що «насильницькі атаки на адвокатів, багато з яких були достовірно приписані екстремістським праворадикальним групам, часто мають наслідком безкарність злочинців». МКЮ підкреслює, що такі напади часто пов’язані із захистом клієнтів у політично чутливих кримінальних справах та підривають здатність адвокатів виконувати свої обов’язки. Крім того, у місії нагадують, що держава повинна забезпечити незалежне, швидке та ретельне розслідування будь-яких нападів на життя чи фізичну недоторканність осіб.

У світлі міжнародних стандартів МКЮ піддала критиці процес прийняття президентського законопроекту «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (№9055). Адже він розроблений без необхідного рівня консультацій та участі Національної асоціації адвокатів України. А у разі його прийняття без схвалення НААУ може становити загрозу незалежності адвокатури в Україні та спроможності громадянського суспільства, включаючи правозахисників, виконувати свою важливу роботу, додає женевська організація.

Фінальний звіт на основі ключових висновків місії буде опублікований пізніше у цьому році.

Міжнародна комісія юристів — (The International Commission of Jurists (ICJ)) - недержавна організація, що працює в сфері міжнародного права прав людини і міжнародних стандартів системи правосуддя. Комісія є постійно діючою групою з 60 провідних юристів (суддів і адвокатів) з різних країн, у тому числі, представників вищого ешелону судової влади в Австралії, Канаді, Південній Африці, Німеччині, Аргентині та інших країнах світу.

 

Заява МКЮ

За результатами місії в Україну 4-8 березня, МКЮ закликала українську владу вжити термінових заходів для забезпечення фізичної безпеки адвокатів і притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за низку насильницьких нападів на них.

Під час свого візиту, делегація МКЮ отримала послідовні свідчення щодо нападів приватних осіб на адвокатів, які варіюються від залякування до використання вогнепальної зброї проти них.

Декілька адвокатів були піддані фізичним та вербальним нападам особами або організованими групами, у тому числі в суді. За останній час шість адвокатів було вбито у зв'язку з їхньою професійною діяльністю.

Вказані переслідування відбуваються в умовах, коли законодавчі нововведення, що спрямовані на регулювання адвокатської професії та матимуть вагомі наслідки для свободи об'єднань і функціонування як асоціацій адвокатів, так і громадянського суспільства, пропонуються Адміністрацією Президента без відповідних консультацій з адвокатами.

Без вагомих та невідкладних зусиль, вжитих для запобігання нападів і боротьби з безкарністю, незалежність адвокатської професії, а також можливість адвокатів захищати права людини будуть піддані все більшому ризику, підсумувала МКЮ наприкінці місії в Україні.

Викликає занепокоєння, що насильницькі атаки на адвокатів, багато з яких були достовірно приписані екстремістським праворадикальним групам, часто мають наслідком безкарність злочинців, незважаючи на наявність доказів і конкретних кримінально-правових норм, покликаних захищати адвокатів від нападів.

МКЮ з’ясувала, що правоохоронні органи часто не розслідують такі справи в швидкий і неупереджений спосіб, навіть коли відомі особи, що вчинили злочин.

МКЮ підкреслює, що такі напади на адвокатів часто пов'язані із захистом клієнтів у політично чутливих кримінальних справах та підривають здатність адвокатів виконувати свої обов'язки і захищати права людини своїх клієнтів вільно від залякування, перешкод, переслідування чи неналежного втручання.

Крім того, МКЮ нагадує, що згідно з міжнародним правом прав людини держава повинна вжити заходів для захисту безпеки осіб, про яких державні органи знають або повинні знати, що вони перебувають під загрозою, і повинна забезпечити незалежне, швидке та ретельне розслідування будь-яких нападів на життя чи фізичну недоторканність осіб.

У зв'язку з цим МКЮ підкреслює, що ефективна та незалежна адвокатура є суттєвим елементом для кожної системи правосуддя, яка підтримує верховенство права. Міжнародні стандарти закріплюють важливу роль адвокатів у захисті прав людини та внеску адвокатів у забезпечення верховенства права та справедливе здійснення правосуддя.

Основні положення ООН про роль адвокатів підкреслюють важливість незалежності асоціацій адвокатів у забезпеченні справедливого та ефективного здійснення правосуддя. Такі асоціації повинні бути у законі та на практиці інституційно незалежними як від усіх зовнішніх суб'єктів, включаючи уряд, інші виконавчі органи, парламенти, так і знаходитись поза приватними інтересами.

У світлі цих стандартів МКЮ занепокоєна процесом прийняття законопроекту

№9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», який був розроблений без необхідного рівня консультацій та участі основної зацікавленої сторони - Національної асоціації адвокатів України, яка рішуче виступає проти прийняття законопроекту в поточній редакції.

Неприпустимим в цьому контексті є визначення поданого до Верховної Ради законопроекту як невідкладного, потреба в чому є сумнівною, зазначає МКЮ.

Якщо даний закон буде прийнятий без необхідних консультацій і схвалення асоціації адвокатів, він може становити загрозу незалежності адвокатури в Україні та спроможності громадянського суспільства, включаючи правозахисників, виконувати свою важливу роботу, додає женевська організація.

МКЮ особливо стурбована тим, що, згідно з проектом закону, адвокати не зможуть працювати в неурядових організаціях, зберігаючи статус адвоката та членство в НААУ.

В той час як міжнародна практика щодо цього не є однорідною, у випадку України таке обмеження може підірвати здатність правозахисних громадських організацій здійснювати кваліфіковане юридичне представництво або надавати юридичну допомогу тим, чиї права людини були порушені.

МКЮ також звернула увагу на обґрунтовані твердження про корупцію та випадки недоброчесності адвокатів, у тому числі у контексті системи правової допомоги.

Як стверджується, екзаменаційний процес для отримання адвокатського свідоцтва, особливо в деяких регіонах, не є вільним від корупції. До сьогодні, Національна асоціація адвокатів не змогла ефективно вирішити цю проблему, що має бути зроблено невідкладно.

Місія в Україну включала членів Секретаріату МКЮ, а також представників Амстердамської та Женевської асоціацій адвокатів. Було проведено зустрічі з провідними правозахисними неурядовими організаціями, міжнародними урядовими організаціями, членами Національної асоціації адвокатів України та представниками Міністерства юстиції України.

МКЮ висловлює подяку всім, з ким представники організації зустрілися в Києві. Фінальний звіт на основі ключових висновків місії буде опублікований пізніше в цьому році.