Закон і Бізнес


Виснажені енергетиками


№10 (1412) 16.03—22.03.2019
3262

Групу нардепів стурбувало захоплення підлітків енергетичними напоями. Адже таке пійло негативно впливає на здоров’я дітей та ще й не містить застережень про це.


Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів» (№10117) покликаний спонукати дітей та підлітків до здорового способу життя. Тим більше що така тенденція спостерігається в усіх розвинених країнах.

На думку авторів документа, необхідно прирівняти енергетичні напої до алкоголю як за обмеженнями на рекламу, так і за умовами продажу. Тобто не дозволяти відпускати «енергетики» дітям до 18 років, заборонити твердження про їх корисність у рекламі, а на етикетках детально розписувати вміст напою та можливі негативні наслідки. Особливо від змішування енергетику з алкоголем.

Зокрема, слід нагадувати про побічний ефект від надмірного вживання кофеїну. Та й не до кінця дослідженим залишається вплив на людський організм таурину й глюкуронолактону, кількість яких у двох банках енергетику в 500 разів перевищує денну норму. Відомо лише, що в поєднанні з кофеїном ці речовини здатні сильно виснажувати нервову систему.

Тому пропонується не тільки впровадити умови продажу енергетичних напоїв, аналогічні алкогольним, а й навіть обмежити ємність 0,33 л. Тобто майже за Михайлом Жванецьким, який говорив, що «алкоголь у малих дозах нешкідливий у будь-якій кількості».