Закон і Бізнес


Цькувати заборонено


№10 (1412) 16.03—22.03.2019
15478

Зухвалі жарти стосовно колег по роботі можуть призвести до накладання штрафу в розмірі від 850 до 1700 грн. Також пропонують установити відповідальність і для керівника підприємства за замовчування конфлікту.


Саме такі зміни пропонуються в проекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу» (№10118).

Зокрема, народні обранці планують визначити мобінг як діяння учасників трудових відносин, які полягають у психологічному, фізичному або економічному насильстві. Також установлюється адміністративна відповідальність за такі дії шляхом унесення відповідних змін до Кодексу про адміністративні правопорушення. Так, за мобінг від колег по цеху можливе накладання штрафу у розмірі від 850 до 1700 грн. Якщо подібні дії були вчинені протягом року з моменту попереднього стягнення, то законодавець пропонує запровадити покарання у вигляді примусових робіт. А якщо ваші жарти завдали колезі психічної шкоди — слід готуватися до громадських робіт строком до 60 год.

Крім цього, автори проекту пропонують, зокрема, зобов’язати керівника підприємства повідомляти підрозділи Національної поліції про випадки цькування у колективі. У разі замовчування таких конфліктів керівника можуть покарати виправними роботами з відрахуванням 20% зарплати або штрафом.