Закон і Бізнес


Рівність у законі


№9 (1411) 09.03—15.03.2019
4051

Зараз тільки 6 країн світу досягли гендерної рівності, і всі вони розташовані в Євросоюзі. Це Бельгія, Данія, Франція, Латвія, Люксембург і Швеція.


У дослідженні Світового банку Women, Business and the Law аналізувалося законодавство 187 країн за 8 критеріями. Сюди ввійшли: рівність оплати праці, рівні можливості працевлаштування і ведення бізнесу, законодавство у сфері управління активами, що належать жінкам, рівне пенсійне забезпечення, свобода пересування, а також законодавство щодо сім’ї і шлюбу (декретна відпустка для молодих батьків і гарантії збереження за жінкою робочого місця під час такої відпустки). За кожним показником країні присвоювалися бали.

Всі 6 європейських країн, що досягли гендерної рівності, отримали по 100 балів. Україна опинилася наприкінці першої сотні, набравши 78,75 бала. Такий же результат в Азербайджану, Білорусі та Замбії.

Євросоюз оновлює законодавство, щоб вирівняти в правах жінок і чоловіків. Наприклад, вже цього року молоді батьки у всіх країнах ЄС зможуть піти в декретну відпустку не менш ніж на 10 днів. Паралельно ЄС стимулює жінок активніше брати участь в економічному і політичному житті.