Закон і Бізнес


Плями на доброчесності

ВККС, відбираючи кандидатів, дослухалася до зауважень іноземних експертів, але не українських


№9 (1411) 09.03—15.03.2019
4470

Вища кваліфікаційна комісія суддів задоволена проведеною роботою. Міжнародні експерти також високо оцінили процедуру добору. От тільки члени громадської ради доброчесності вважають, що їхні негативні висновки стосовно певних осіб проігнорували.


ВККС доволі швидко, порівняно з першим разом, визначила тих, хто може бути призначений суддею Вищого антикорупційного та Верховного судів. Загалом в оприлюдненому рейтингу — 78 охочих працювати у ВС і 39 — у ВАКС. Більшість — чоловіки. Зокрема, «антикорупційниками» мають стати 14 жінок і 27 чоловіків, «верховниками» — 31 та 47 відповідно.

ВАКС на третину складатиметься з адвокатів, а також матиме у своєму складі 7 кандидатів та одного доктора юридичних наук. Натомість науковий десант до ВС буде значно більшим — 30 кандидатів та 5 докторів.

Третина майбутніх членів ВС — із Києва. Зате судити корупціонерів будуть представники різних регіонів. Столичні правники у відповідній установі не домінують.

Як відомо, до процесу добору кандидатів до ВАКС залучалася громадська рада міжнародних експертів. У неї виникли сумніви щодо 49 претендентів, і 39 із них припинили участь у конкурсі, троє завершили змагання з власної ініціативи, і лише 7 пройшли далі. А от ГРД не вдалося досягти такого ж відсотка впливу, як іноземцям, на результат. Їх не стали слухати, і майже половина кандидатів, яких вони вважали недоброчесними, успішно пройшли далі й можуть одягти мантії.

Так, координатор ГРД Михайло Жернаков прийшов на брифінг керівників ВККС і після того, як голова комісії та його заступник репрезентували результати відбору, поскаржився журналістам. Він уважає, що знову посади отримали судді, які не можуть пояснити джерел своїх статків і відомі скандальними рішеннями.

Натомість голова ВККС Сергій Козьяков на запитання журналіста «ЗіБ» щодо кандидатів, які, на думку ГРД, не доброчесні, відповів, що мова йде про юристів, котрі набрали високі бали, а факту їх недоброчесності члени ради не довели. Що ж стосується його самого, то він не піддається на тиск журналістів і різноманітні меми в соцмережах. С.Козьяков переконаний, що багато чого пережив, тому тепер взагалі нічого та нікого не боїться.

Утім, конкурси починаються й закінчуються, а плями на доброчесності нових облич правосуддя залишаються.