Закон і Бізнес


Міносвіти впроваджує нову атестацію докторів філософії


07.03.2019 12:08
3160

Найближчим часом в Україні почнеться експеримент з атестації докторів філософії, які навчалися за новими PhD-програмами, через разові вчені ради.


Відповідну постанову, що визначає порядок такої атестації, прийняв п Кабінет Міністрів України 6 березня, передає «Закон і Бізнес».

Цей експеримент МОН планує проводити до 31 грудня 2020 року.

Як зазначили в МОН, разові вчені ради відрізнятимуться від постійно діючих тим, що створюватимуться безпосередньо для розгляду конкретної роботи. Попри те, що у них входитиме менша кількість науковців, очікується, що їхня робота буде ефективнішою, оскільки усі члени одноразової вченої ради муситимуть бути спеціалістами з теми, яка захищається.

Щоб створити разову вчену раду, виш або наукова установа мають подати відповідне клопотання до МОН. Міністерство приймає рішення протягом місця, і, в разі створення ради, здійснює контроль за її діяльністю.

Разова спеціалізована вчена рада складається з 5 осіб – голови, двох рецензентів і двох опонентів. Їх кваліфікація та сфера наукової діяльності мають відповідати тематиці дисертаційного дослідження здобувача ступеня доктора філософії. Зокрема, за останні 5 років вони повинні мати за науковим напрямом дисертації не менше 3 наукових публікацій (з них щонайменше 1 у виданнях, проіндексованих у Scopus та/або Web of Science Core Collection).

Рішення разової ради затверджує Атестаційна колегія МОН. Здобувачі ступеня доктора філософії, які взяли участь в експерименті, одержують дипломи доктора філософії державного зразка.

Зазначимо,ступінь «доктор філософії» був запроваджений ЗУ «Про вищу освіти» 2014 року. Це освітній і водночас перший науковий ступінь, що здобувається на третьому рівні вищої освіти на основі ступеня магістра.

Закон і Бізнес