Закон і Бізнес


Податкові перспективи


№9 (1411) 09.03—15.03.2019
3086

Старший юрист GOLAW прокоментував ратифікацію Багатосторонньої конвенції щодо виконання заходів, які стосуються угод про оподаткування, з метою протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування.


Конвенція MLI була підписана в липні минулого року, а ратифікована парламентом 28.02.2019. Про перспективи, які відкриває для України ця подія, розповів на сайті юридичної фірми GOLAW адвокат, старший юрист Тарас Литовченко.

Він переконаний, що конвенція MLI забезпечить Україні можливість одночасно і доволі швидко внести зміни до багатьох міжнародних угод, оминувши довготривалі процедури індивідуального перегляду кожної з них у двосторонньому порядку.

Вирішальний вплив на іноземні структури українського бізнесу матимуть два основні положення:

— запобігання неправомірному застосуванню угод про уникнення подвійного оподаткування. Фактично це означає, що податкові органи будуть глибоко аналізувати мету здійснення транзакцій за кордон, і бізнесу потрібно буде доводити реальність інших цілей таких операцій, окрім як податкових;

— штучне уникнення статусу постійного представництва. Конвенція розширює перелік випадків, коли діяльність суб’єкта вважається постійним представництвом. Зокрема, систематичне укладення контрактів або діяльність, що призводить до укладення контрактів, від імені іноземної компанії вважається постійним представництвом щодо будь-яких видів діяльності, які ця особа провадить для компанії.

Також обмежено можливість застосування винятків, передбачених міжнародними угодами, для окремих видів діяльності, які не приводять до виникнення постійного представництва.