Закон і Бізнес


У Мінюсті невдоволені роботою Кваліфкомісії приватних виконавців


І з’їзд приватних виконавців

04.03.2019 10:53
4269

У Міністерстві юстиції поскаржились на прогули членів Кваліфкомісії приватних виконавців, що призводить до нестачі представників цієї професії.


Про це повідомила заступниця міністра юстиції Світлана Глущенко під час  з’їзду приватних виконавців, організований Асоціацією приватних виконавців, повідомив кореспондент видання «Закон і Бізнес», який був приступній на заході 1 березня.

Під час  з’їзду фахівці обговорили звіт про діяльність асоціації у минулому році, її органів та делегованих представників.  Зокрема ревізійної комісії, комітету з етики, роботу членів кваліфікаційної та дисциплінарної комісій і секретаріату.

З’ясувалось, що роботою членів кваліфікаційної комісії невдоволена заступниця міністра юстиції С.Глущенко, а дисциплінарної – самі виконавці.  С. Глущенко заявила, що дуже важко зібрати кворум кваліфікаційної комісії, адже представники асоціації – страшенні прогульники. Доводиться їх вмовляти і впрошувати, щоб вони були присутніми на засіданні. Саме через таке несерйозне ставлення до роботи страшенно бракує представників цієї професії. На сьогодні в Україні працює всього лише 159 приватних виконавців, хоча проект «Право-justice» підрахував, що для нашої країни потрібно 2000 фахівців.

Як наслідок такої нестачі дуже низький рівень виконання судових рішень. Зокрема, у 2018 році необхідно було виконати судові рішення на суму 97 мільярдів гривень, натомість виконано всього лише на мільярд.  Однак навіть ця невеличка сума підняла на три позначки нашу країну у рейтингу.

Задля покращення роботи асоціації, провели опитування серед виконавців.  Анкети заповнили 76 осіб. З’ясувалось, що приватний виконавець судових рішень це, поки що, чоловіча робота, адже 85% чоловіки. 73% опитаних працювали раніше державними виконавцями, 38% працюють в Києві. Також опитування виявило високу лояльність  до порушень. На запитання, що треба зробити, дізнавшись про неетичний вчинок колеги, абсолютна більшість провела би дружню бесіду (87%), і лише 13% скаржились би в різні органи. Відповідь на це запитання дуже різниться від тієї, яку дають жителі країн із низьким рівнем корупції – в аналогічних анкетах вони відповідали, що будуть скаржитись.

Попри те, фахівці сподіваються сформувати нову культуру судових рішень, забезпечити високий професійний рівень та престиж своєї професії.

Закон і Бізнес