Закон і Бізнес


Інакше не почують

Якщо вимоги нотаріусів не будуть задоволені, НПУ готова оголосити страйк


Організатори протесту вимагали скасування наказу №4146/5, поновлення доступу до реєстрів, припинення незаконної переекзаменовки.

№8 (1410) 02.03—08.03.2019
Лариса СВІРІНА
7324

Українські нотаріуси не змогли знайти спільної мови з посадовцями Міністерства юстиції. Нотаріуси звинувачують чиновників у свавільних перевірках і розширеному тлумаченні законодавства та погрожують загальним страйком.


Міністерське свавілля

Поряд із масштабними судовими перетвореннями поза увагою реформаторів не залишилися й інші суспільно важливі галузі. Зокрема, уже кілька років поспіль Мін’юст намагається впровадити нові механізми, які мають полегшити процес взаємодії громадянина та держави.

Справжньою гордістю відомства стала поява державних реєстраторів, які чи не щодня отримують нові права та можливості. Наприклад, одна з останніх новацій — ініціатива щодо покращення реєстрації прав. Наказом «Про затвердження змін до деяких наказів Міністерства юстиції України» №4146/5 посадовці встановили процедуру визначення професійної компетенції осіб, які мають намір здійснювати функції державного реєстратора прав на нерухоме майно та/або державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців і громадських формувань. Відповідно до цієї процедури здобувач має скласти іспит та отримати сертифікат установленого зразка. І все було б добре, якби наказ не зачіпав осіб, які вже підтвердили компетенцію та автоматично є реєстраторами, — нотаріусів.

Якщо розуміти текст наказу №4146/5 буквально, то в разі тимчасового блокування доступу до державних реєстрів нотаріуси зобов’язані додатково підтверджувати свій професійний рівень, проходити анонімне тестування та отримувати другий сертифікат. І це незважаючи на те, що таке положення жодним чином не корелюється з профільним законом про нотаріат.

Особливо обурливим, на думку нотаріусів є те, що робота в реєстрах не є основною складовою їх діяльності, а тимчасове блокування здебільшого відбувається через недосконалість інформаційної системи. Більше того, жоден законодавчий акт не містить пояснення такого феномену, як «блокування», не відносить його до жодного виду відповідальності, а отже, не дає можливості для оскарження. Усе це в купі, переконані нотаріуси, порушує їхні професійні та майнові права, а також ставить під загрозу незалежність.

Рішучий крок

Неодноразово нотаріуси в особі самоврядного органу — Нотаріальної палати України — намагалися розтлумачити зазначене посадовцям Мін’юсту. Оскільки ті не побажали дослухатися до аргументів, нотаріуси перейшли до рішучіших дій. Під стінами Кабінету Міністрів був організований мирний протест «Нотаріат проти корупційних та рейдерських схем», під час якого ті, хто оформлює правочини, не лише вказали на недоліки нормативних актів відомства, а й прямо звинуватили міністерство в тиску, корупції та сприянні рейдерству.

Підтримати нотаріусів прийшли представники різних політичних сил. Вони пообіцяли схилити на бік мітингувальників якнайбільше своїх колег у парламенті та пролобіювати ефективну реформу нотаріальної царини. Крім того, пролунали заклики провести мирні мітинги під стінами посольств європейських держав. Адже за відсутності єдиного підходу до реєстрації прав власності та ненадійності реєстрів під загрозою опиняється майно іноземного бізнесу, розташоване на території держави.

Також знайшлись охочі виступити арбітрами в діалозі Мін’юсту та нотаріату. Вони пообіцяли особисто переговорити з чиновниками та домогтися їх зустрічі з мітингувальниками.

Підтримали нотаріусів і правники, про що у відкритій заяві заявила Рада адвокатів України. На переконання захисників, нормативні акти відомства створюють серйозні корупційні ризики та дискримінують права нотаріусів (див. «ЗіБ»).

Прописані вимоги

У результаті акції світ побачила резолюція, що вийшла з-під пера її організаторів. У документі учасники протесту виклали свої вимоги. Серед них: відновити належне фінансування державного нотаріату; забезпечити потрібну кількість державних нотаріусів у віддалених районах; відновити роботу державних нотаріальних контор, діяльність яких була припинена Мін’юстом за останні 5 років; реформувати систему контролю у сфері державної реєстрації, запровадити конкретні критерії для здійснення моніторингу реєстраційних дій та диференціацію відповідальності (санкцій) за порушення у сфері державної реєстрації; припинити застосування тимчасового блокування доступу нотаріусів до державних реєстрів за технічні помилки; створити робочу групу для розроблення змін до нормативних актів КМ щодо виконання вказаних вимог.

Також був направлений лист на адресу Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. У ньому, крім переліченого, висунуто вимоги щодо звільнення першого заступника міністра юстиції Олени Сукманової, яка тривалий час була заступником очільника відомства з питань державної реєстрації та нотаріату, і заступника міністра Ірини Садовської.

Голова НПУ Володимир Марченко, коментуючи ситуацію для «ЗіБ», наголосив, що в разі ігнорування вимог нотаріусів не відкидає можливості загальнонаціонального страйку представників професії. А це може стати неабияким ударом по економічному сектору країни.

Утім, і самі мітингувальники, і парламентарі, присутні на акції, і чиновники сподіваються, що до крайніх заходів нотаріусам удаватися не доведеться.