Закон і Бізнес


Покарання за опитування


№8 (1410) 02.03—08.03.2019
3352

У деяких країнах світу неправильний прогноз погоди може прирівнюватися до злочину. У нас пропонують карати за соціальні передбачення у вигляді передвиборчих опитувань.


У фракції БПП занепокоєні «розповсюдженням фальсифікованих результатів соціологічних опитувань громадської думки, пов’язаної з виборами». Тому один із її членів запропонував проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№10080), яким запроваджується кримінальна відповідальність за такі факти.

Перше, що випливає вже з назви, — двоякий зміст проекту. Адже розповсюджувати можна тільки щось матеріальне, частинами цілого. А інформацію, включаючи результати опитувань, поширюють. Тобто в разі схвалення такого закону до відповідальності можна буде притягнути хіба що розповсюджувачів листівок, в яких міститься «неправильне» опитування.

Втім, буде вельми складно навіть унести до ЄРДР повідомлення про таке правопорушення, не кажучи про доведення події злочину. Адже опитування, як правило, проводяться на умовах анонімності. Тож наступні перевірки «опитувальної мережі та кваліфікації співробітників», передбачені проектом, не матимуть безпосереднього зв’язку з оприлюдненими результатами.

Також незрозуміло, що викликало невдоволення члена БПП: надто високий чи надто низький рейтинг однойменного з блоком кандидата? Може, краще почати з покарань за невиконані передвиборчі обіцянки?