Закон і Бізнес


Зловживання процесуальними правами: судді ЄС поділилися досвідом


25.02.2019 17:31
5280

Міжнародні експерти провели для помічників суддів та консультантів касаційних судів Верховного Суду та Великої Палати ВС тренінг на тему «Вирішення проблем визначення юрисдикції та запобігання зловживанню процесуальними правами: досвід країн Європи», який проходив протягом 18-22 лютого.


Як повідомили «ЗіБ» в прес-службі ВС, серію заходів організував Проект Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні» у співпраці з Верховним Судом та Національною школою суддів України за фінансової підтримки Європейського Союзу.

На тренінгах обговорювалися такі питання:

- вирішення проблем визначення юрисдикції;

- запобігання зловживанню процесуальними правами;

- касаційні фільтри, їх практичне застосування;

- забезпечення єдності судової практики;

- юрисдикційні спори;

- написання проектів судових рішень;

- застосування практики ЄСПЛ під час підготовки справи до судового розгляду;

- електронний суд;

-тайм-менеджмент офісу судді;

- підвищення кваліфікації помічників, офісів суддів.

Про європейську практику вирішення зазначених питань працівникам ВС розповідали Постійний радник Проекту, суддя Верховного Суду Латвійської Республіки Яутріте Брієде, експерти Проекту: Агріс Дрейманіс, суддя адміністративного районного суду Латвії (колишній помічник судді Верховного Cуду Латвії); Нора Магоне, науковий радник (колишній помічник судді) Верховного суду Латвії; Олександр Потайчук, науковий радник (колишній помічник судді) Верховного суду Латвії; Ріхардс Гулбіс, науковий радник (колишній помічник судді) Верховного суду Латвії.

Я.Брієде, зокрема, наголосила, що помічник – це «права рука» судді, саме тому Проект організував низку семінарів для помічників суддів. Також вона відзначила, що мета експертів тренінгів – не вчити аудиторію, а поділитися з нею досвідом.

Суддя ВС Литви розповідала про проблеми, які виникають із розмежуванням юрисдикції в країнах ЄС, та як вони вирішуються. Зокрема, найбільше питань там виникає щодо розмежування цивільної та адміністративної юрисдикцій. А учасники тренінгів ділилися думками щодо того, як ця проблема долається у вітчизняній практиці.

Дискутуючи про запобігання зловживанню процесуальними правами, експерти Проекту зазначили, що сторони та інші учасники у справі повинні користуватися своїми правами і виконувати обов’язки добросовісно. В іншому разі суддя робить учаснику справи попередження або накладає на нього грошовий штраф. Р. Гулбіс висловив думку, що суддям в Україні варто сміливіше застосовувати санкції за зловживання процесуальними правами, передбачені законодавством.

Серед способів зловживання називали, зокрема, умисне подання неправдивого позову в незаконних цілях або з метою перешкоджання захисту прав або законних інтересів. Для прикладу наводили подання позову з метою отримання комерційної таємниці відповідача.

Також говорили про умисне затягування розгляду справи, яке може втілюватися шляхом умисного подання неправдивих скарг, неявки в судовому засіданні без поважної причини, помилкового надання своєї адреси в іншій країні для відправки судових документів.

Закон і Бізнес