Закон і Бізнес


Нотаріуси під Кабміном страйкують проти переатестації


25.02.2019 13:38
5900

Зупинити дії Мінюсту щодо знищення нотаріату та відправити у відставку Олену Сукманову, яка була профільним заступником Міністра юстиції з питань нотаріату вимагають нотаріуси під час мирного страйку під стінами Кабінету Міністрів України.


Підставою для зібрання стали ініціативи Міністерства юстиції щодо переекзаменації нотаріусів, а також неможливості поновлення доступу до державних реєстрів, передає кореспондент видання «Закон і Бізнес» з місця події.

Якщо минулого року доступ до реєстрі поновлювався автоматично, то з початку 2019 р. нотаріусу, позбавленому доступу, потрібно звертатись до суду.

Позбавлення нотаріуса прав доступу до реєстрів відбувається через технічні нюанси, розповіла «ЗіБ» нотаріус Аліна Газадова. Наприклад, певну нотаріальну дію можна вчинити протягом визначеного часу робочих днів. Відповідно до законодавства України, свята, що припадають на середину тижня також рахуються, як вихідні дні. Однак у реєстрах не має автоматичного врахування святкових днів. Технічно, виставити строк вчинення нотаріальної дії можна в ручну. Однак, програма реєстрів визначає подібне втручання, як помилку і позбавляє нотаріуса доступу.

Особливо обурливим, на думку А. Газадової, є те, що позбавлення доступу не прописане у законодавстві, як вид відповідальності, або покарання, а отже його неможливо оскаржити інакше, ніж через суд. Крім того, сам нотаріус не попереджається про позбавлення доступу і дізнається про нього лише тоді, коли починає користуватись реєстрами.

Таку ситуацію нотаріальна спільнота вважає обурливою І вимагає знайти вирішення на законодавчому рівні.

Закон і Бізнес