Закон і Бізнес


За лаштунками системи

Бізнес по-українськи: як не втратити своїх грошей?


Олексій Шевчук: «Якщо посвідчення адвоката безсиле в боротьбі з правоохоронцями, на допомогу приходить посвідчення журналіста».

№7 (1409) 23.02—01.03.2019
Ксенія ТАЛАМАНЧУК
4099

Пролунали провокаційні запитання представників реального бізнесу до адвокатів: хто здатен відновити підмочену корупцією репутацію держави та чи існує протиотрута проти правоохоронних стартапів?


«Борітеся — поборете»

Доки з українського ринку продовжують тікати якісні європейські товари, а головним інвестором залишається Кіпр, про які інвестиції може йти мова? Проте виявляється, якщо діяти за заповітом Тараса Шевченка, то кожен здатен змінити ситуацію. Про це та свої перемоги над державною машиною розповіли адвокати ЮФ Evris та АО Barristers на заході, організованому спільно з Торгово-промисловою палатою.

У ході юридичного практикуму «Інвестиційна абетка» Know How віце-президент ТПП Ростислав Коробка поскаржився, що багато державних і приватних структур просувають гасло «Ми за бізнес», але насправді єдині, хто дійсно рятує від свавілля, — це правники. «Як свідчить наша практика співпраці і з українським, і з іноземним бізнесом, усі існують наче в зачарованому світі, де, на перший погляд, корупція та бюрократизм охопили все. Однак адвокати можуть творити справжні дива, не лише рятуючи бізнес, а й мінімізуючи його втрати», — наголосив доповідач.

Нині інвестори не розуміють, як співпрацювати з Україною. З огляду на економічні та географічні аспекти наш ринок є привабливим для інвестицій. Утім, експерти свідчать, що інвестувати в Україну так само безпечно, як і в Нікарагуа. На думку Р.Коробки, уже давно назріло питання об’єднання всіх державних органів, які здійснюють перевірки бізнесу, в один, а також загального спрощення умов для підприємництва. У розвитку інвестиційного ринку зацікавлені всі, і за це ми повинні боротися, зазначив представник ТПП.

Незважаючи на цілком негативний та несприятливий фон, удалі кейси все ж є. І величезну роль у цьому процесі відіграють бізнесмени, яким набридло «вирішувати», та адвокати, котрим вистачає мужності боротися.

Арешт заради відсотків

Як зауважив керівник практики податкового права ЮФ Evris Андрій Реун, ідеального законодавства не існує в жодній країні, головні проблеми полягають саме в площині правозастосовної практики. Проте не все так погано. Досить ефективно працює Рада бізнес-омбудсмена, державні органи стають більш прозорими та відкритими до співпраці, переконаний доповідач.

Бізнес насправді здатен використати навіть ті механізми, які не були для цього пристосовані. Виявилося, що ефективно протидіяти рейдерству можна за допомогою революції в правовому полі, а саме — Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Присутній на юридичному практикумі голова АРМА Антон Янчук запевнив: агентство здатне зберегти активи під час рейдерської атаки.

Першими вигоди від співробітництва з ним зрозуміли кредитори недобросовісних позичальників. АРМА має доступ більш як до 20 реєстрів у державі та під’єднана до всіх сервісів і ботів, котрі генерують інформацію про власність. Окрім цього, налагоджене співробітництво більш як зі 100 державами, тож простір для пошуку активів величезний.

«Якщо ви стали жертвою рейдерського захоплення, то маєте право звернутися до слідчого або прокурора з клопотанням про передання ваших активів на управління до АРМА. Це безпечно, особливо якщо стосується вилученої готівки», — стверджував А.Янчук.

Арештовані кошти на банківських рахунках залишаються знерухомленими, і банк не має жодного права з ними працювати. На гроші, арештовані в кримінальному провадженні, якщо їх передати в управління АРМА, можуть нараховуватися відсотки. «Як мінімум ми здатні убезпечити ваші гроші від щурів, а як бонус — на них будуть нараховані відсотки за зберігання», — переконував представник АРМА. Мовляв, одним із завдань агентства є збереження вартості активів.

Не кожен банк здатен запропонувати такі ж умови, як АРМА. До прикладу, на депозитних рахунках АРМА в Ощадбанку нині обліковано понад 150 млн грн. арештованих коштів, на які вже нараховано майже 16 млн відсотків, зазначив доповідач.

Симптоми хвороби

Проте, виявляється, ознаки рейдерства можна запідозрити заздалегідь. Так, якщо проти вашої компанії розпочали активне протистояння в медіа або ви раптом стали учасником поганих новин, — чекайте «дружнього» візиту. Правоохоронні структури вже давно почали використовувати ЗМІ для тиску на бізнес і суддів, повідомив керуючий партнер AO Barristers Олексій Шевчук.

Українське суспільство перетворилося на «суспільство чотирьох екранів». У кожного є телефон, айпад, ноутбук, а в деяких залишилися телевізори. Як наслідок, усі новини ми отримуємо із соціальних мереж. «Зараз навіть не важливо дотримуватися процесуальної процедури та подавати належні й допустимі докази. Ви виграєте в боротьбі, якщо сформуєте в суспільстві потрібну вам думку», — зазначив промовець.

Також О.Шевчук поділився досвідом успішного захисту відомого інтернет-провайдера. Незважаючи на те що в судах були отримані рішення на його користь і компанія мала можливість працювати на нашому ринку, вона вирішила піти. Сервісами цього провайдера користуються в усьому світі, але громадяни України позбавлені такої можливості.

«Нікому не цікаво, на чию користь суди виносять рішення, має значення лише громадська думка. Відновити репутацію після «наїзду» вдається далеко не всім», — заявив керуючий партнер AO Barristers.

Антирейдерське щеплення

Коли ми говоримо про інвестиції, майже ніхто не звертає уваги на те, як отримати кошти, побудувати гарний бізнес-план. Передусім намагаються визначити ризики та продумати ефективний захист. «Якби мене попросили сформулювати, що таке інвестиції по-українськи, то це постійна готовність до захисту та бою за власні права», — наголосив присутній на практикумі голова Державної фіскальної служби Роман Насіров.

Проблеми захисту приватної власності насамперед стосуються менталітету та мислення, вважає уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина. «Мені на конференціях для державних органів задають питання про те, як забрати майно в підприємства чи особи та не порушити Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Я завжди відповідаю: ніяк», — сказав чиновник.

Наприкінці юристи дали практичні поради для збільшення шансів зберегти своє майно. Так, старший юрист практики корпоративного права та М&A ЮФ Evris Дмитро Гронь дав такі рекомендації щодо корпоративного управління.

По-перше, варто диверсифікувати ризики. Одна компанія повинна нести ризики, пов’язані з операційною діяльністю, цінні активи краще залишити у власності іншої. Не слід зберігати всі активи в одному підприємстві, створюючи ризик після «дружнього» візиту втратити все. Також доцільно розподіляти компанії за функціональним призначенням. Наприклад, якщо у структурі бізнесу наявні процеси виробництва та логістики, ліпше зареєструвати два ТОВ.

Якщо ж ви вирішили залучати інвестиції, підпорядковуйте відносини іноземному праву. Зокрема, право Англії та Уельсу є більш гнучким і дає більше гарантій.

Адвокат АО Barristers Ірина Кузіна закликала використовувати всі можливі методи. Вона наголосила, що досить ефективно розв’язуються проблеми при співпраці з посольствами та МЗС. «Ніколи не залишайтеся зі своїми проблемами наодинці, намагаючись усе зам’яти», — наголосила жінка.

Краще відразу дбайте про прозорість бізнесу, оскільки чим краще ви дотримуєтеся букви закону, тим дорожче та безперспективніше рейдерство проти вас, — підсумував Олексій Шевчук.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Олексій ШЕВЧУК,
керуючий партнер AO Barristers:

— Кожне підприємство повинне мати у своєму штаті журналіста. Державні органи, покликані здійснювати захист бізнесу та інвестицій, замість того, щоб доводити скоєння злочину належними й допустимими доказами, активно вдаються до піару. Ми постійно бачимо: рішення щодо винуватості особи в скоєнні злочину суд часто приймає не на підставі досліджених доказів, а під тиском сформованої громадської думки.

Виграти в цій боротьбі дуже складно. Тож на допомогу бізнесу приходить позитивний імідж, а також співпраця з професійними журналістами. Ми живемо у світі медіа, тож, якщо про тебе не знає Google, то не знає ніхто.

Якщо ви потребуєте якісного захисту вашого бізнесу та інвестицій, найміть гарного адвоката та фахового журналіста. Або ж зверніться до професіоналів. І тоді з вами залишиться не тільки власний бізнес, а й чесне ім.’я.

Андрій РЕУН,
керівник практики податкового права ЮФ Evris:

— Структура управління бізнесом навмання канула в минуле. Якщо бажаєте мати рентабельний бізнес, необхідно заздалегідь планувати податкове навантаження. Навіть незважаючи на наявність «цікавинок» у Податковому кодексі.

2019 рік, окрім політичного навантаження, принесе ще купу правових і податкових новел. Однією з таких є трансфертне ціноутворення. Нині в ДФС створено окремий департамент, який цілеспрямовано виявлятиме порушення щодо ТЦУ. Тож обов’язково за результатами року необхідно перевіряти свою діяльність із нерезидентами щодо наявності контрольованих операцій та робити коригування з подальшою сплатою податків.

Якщо це зробить ДФС, буде дуже дорого, а знижок цей орган не дає.