Закон і Бізнес


Сходження на звалище

Табір на Евересті закрили через гори сміття


Туристам дозволять підніматися тільки до монастиря Ронгбук, розташованого на висоті 4980 м над рівнем моря.

№7 (1409) 23.02—01.03.2019
4906

Китай закрив на невизначений термін доступ туристів до північного базового табору Евересту. При цьому альпіністи, в яких уже є дозвіл на сходження, зможуть перебувати в таборі, розташованому на висоті 5150 м над рівнем моря.


Влада Китаю зважилася на цей крок через скупчення сміття, адже його необхідно зібрати і вивезти, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Багато туристів, які бажають побачити Еверест, приїжджають у південний базовий табір, розташований на території Непалу. Проте за останні роки кількість охочих подивитися на Еверест з північного боку значно зросла.

До північного базового табору, розміщеного на території Китаю, можна доїхати на машині, тоді як до південного — потрібно близько двох тижнів добиратися пішки.

Проблема скупчення сміття на Евересті та його околицях існує вже багато років, ситуація погіршується через збільшення чисельності туристів і альпіністів. У 2014 році Непал ухвалив рішення, що кожен альпініст, який сходить на Еверест, повинен забрати із собою все своє сміття.

У 2018-му на вершину Евересту піднялися понад 800 альпіністів: 563 людини здійснили сходження з боку Непалу, ще 240 — з боку Китаю.