Закон і Бізнес


Прозорі відносини


№7 (1409) 23.02—01.03.2019
4705

Процедура набуття права користування земельною ділянкою має бути спрощена. Без унесення концептуальних змін до законодавства неможливо забезпечити стабільні та прогнозовані умови землекористування, вважають народні депутати.


Тож на розгляд Верховної Ради було подано проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері землекористування» (№10049). Метою документа є усунення невиправданих адміністративних перепон. Зокрема, ідеться про підвищення прозорості відносин органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, землекористувачів.

Передбачено спрощення порядку переходу права на земельну ділянку при набутті права власності на житловий будинок, розміщений на ній. Крім цього, удосконалено порядок застосування принципу мовчазної згоди при одержанні дозволу на розроблення проекту землеустрою.

Запропоновано також встановити вимоги до оформлення рішення про відмову в затвердженні проекту землеустрою щодо відведення ділянки. Визначено процедуру його повторного подання на затвердження після усунення причини, що стали підставою для відмови. Погодяться можновладці на запровадження жорстких правил чи вони залишаться виключно на папері?