Закон і Бізнес


Експерти пропонують розслідувати аварії за допомогою симуляторів


20.02.2019 17:28
3076

У країнах Євросоюзу і, зокрема, у Словакії, експертний аналіз дорожньо-транспортної пригоди проводиться за допомогою PC-Crash — програми для симуляції транспортних пригод.


Про це доповів словацький експерт Густав Касаницький під час круглого столу «Експертний аналіз ДТП: європейський досвід», організованого секцією Судових експертів Асоціації правників України, передає кореспондент видання «Закон і Бізнес».

До цієї програми вносяться данні отримані на місці події і комп'ютер видає фільмований ролик про те, як усе сталось. При чому параметри дозволяють фільмувати проекцію з різних ракурсів — зверху, збоку, або з водійського місця. Програма постійно перевіряється та оновлюється. В її основі лежать креш-тести — імітація ДТП на реальних автівках, що за допомогою технічних приладь рухаються із реальною швидкістю. Програма дозволяє вираховувати швидкість руху транспортного засобу та силу удару. Одночасно програма може змоделювати ДТП за участі 32 авто.

Ліцензії на використання програми є й в Україні. От тільки вітчизняні експерти не поспішають застосовувати її в роботі. Ситуація, на думку присутніх, обумовлена по-перше, неякісними даними, неякісним зібранням даних з місця події, по-друге, корисливими мотивами: експерти продукують висновки, вигідні для окремих учасників процесу.

Закон і Бізнес