Закон і Бізнес


Методика оцінки


№7 (1409) 23.02—01.03.2019
3743

З 16.02.2019 діє нова редакція Методики оцінки фінансової стійкості Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Про це йдеться у дописі Bossom Group на сторінці у «Фейсбуку».


Методика затверджена рішенням ФГВФО від 13.12.2018 №3358. Вона застосовується при оцінці стійкості системи гарантування вкладів і прогнозуванні потенційних надходжень коштів та витрат фонду на виведення неплатоспроможних банків з ринку або ліквідацію на підставі ст.77 закону «Про банки і банківську діяльність» та відшкодуванні коштів вкладникам.

Методика містить формули:

розрахунку фінансової стійкості фонду, який здійснюється щомісяця станом на 1 число і визначається як співвідношення коштів ФГВФО та суми гарантованих фондом коштів;

розрахунку потенційних витрат фонду на виведення неплатоспроможних банків з ринку та відшкодування коштів вкладникам.

Також визначено алгоритм розрахунку очікуваної суми задоволення кредиторських вимог фонду до банків, ліквідацією яких він займається.

Для розрахунку прогнозованої гарантованої суми відшкодування коштів за вкладами використовуються дані звіту про вклади фізичних осіб, дані статистичної звітності Національного банку, інформація НБУ щодо застосованих до банків заходів впливу, встановлення особливого режиму нагляду, виявлених порушень та інша інформація.