Закон і Бізнес


Покарання за сукупністю


№7 (1409) 23.02—01.03.2019
7786

На думку нардепа, поглинання менш суворого покарання більш суворим суперечить принципам справедливості. Адже така гуманність лише призводить до зростання рівня злочинності.


Тому автор проекту «Про внесення змін до Кримінального кодексу України» (№10033) пропонує посилити відповідальність за скоєння двох і більше злочинів. І за взірець взяти американську модель.

Планується прибрати граничну межу строку позбавлення волі, натомість передбачити, що при призначенні покарань за сукупністю злочинів остаточне покарання має встановлюватись переважно шляхом повного додавання покарань.

Суд зможе застосувати механізм поглинання лише за наявності обставин, що пом'якшують покарання, і відсутності обтяжуючих чинників, а також у разі визнання обвинуваченим своєї вини. Причому з тексту пропонованих змін до ст.70 Кримінального кодексу не зрозуміло, визнання вини буде окремою чи додатковою умовою для застосування принципу поглинання.

Водночас проект передбачає і «ложку меду». Так, якщо йтиметься про злочини невеликої або середньої тяжкості, то за наявності кількох обставин, що пом’якшують покарання, суд зможе виходити за найнижчу межу, але не більш ніж на третину.