Закон і Бізнес


Висока мішень

Конгресмен стала жертвою політичної розправи


Злочин і покарання, №2-3 (989-990) 12.01—21.01.2011
2478

Інцидент, який стався в американському штаті  Аризона, показав, наскільки актуальна і серйозна тут проблема нелегальної імміграції й нетерпимості. У м.Тусон під час зустрічі місцевого конгресмена Габріель Гіффордс із виборцями якийсь молодик відкрив стрілянину з пістолета, вбивши 6 чоловік і поранивши 19. Серед загиблих — федеральний суддя Джон Ролл, а також 9-річна дівчинка. Г.Гіффордс, яка, на думку поліції, була головною мішенню вбивці, вижила.


Головна ціль

Офіційної інформації про подію поки що досить мало. Не називають навіть імені вбивці, хоча відразу кілька джерел у правоохоронних органах через різні американські ЗМІ не офіційно розкрили його: Джаред  Лі Лафнер, 22 роки.
Зустріч Г.Гіффордс з виборцями проходила в торговому центрі в Тусоні. Як розповів Кларенс Дупник, шериф округу Піма, де було скоєно злочин, саме Г.Гіффордс, очевидно, була головною ціллю стрільця: він проштовхувався до неї через натовп і, підібравшись до політика, відкрив вогонь. Конгресмен отримала наскрізне поранення в голову і тільки дивом залишилася живою. Її терміново прооперували, нині вона перебуває в дуже тяжкому стані. Один з лікарів відзначив, що стабілізація (не кажучи вже про відновлення) після такого поранення — справа щонайменше півтора року.
Вистреливши з близької відстані конгресменові в голову, Дж.Лафнер потім став безладно стріляти по натовпу. П’ятеро людей (федеральний суддя Дж.Ролл, помічник конгресмена Габріель Ціммерман і троє немолодих учасників зустрічі) загинули на місці, а 9-річна дівчинка померла пізніше на руках у лікарів. Поранення отримали 19 осіб, з них 12 — більш-менш серйозні.
Припинивши вогонь, Дж.Лафнер почав тікати, однак його затримали перехожі. Як відзначає Ей-Бі-Сі, у стрільця при собі були ще патрони.
Пізніше місцева поліція поширила інформацію про те, що в убивці, ймовірно, був спільник — якийсь білий чоловік років п’ятдесяти. Припускають, що стрілець прибув до торговельного центру разом з ним, але безпосередньої участі в злочині цей чоловік не брав: його розшукують як пособника.
Шериф відзначив, що вбивця має приводи в по¬ліцію і, ймовірно, не зовсім психічно нормальний. Натяками він пояснив і мотиви злочину. «Озлоблення, ненависть і нетерпимість у нашій країні набувають неприпустимих масштабів, — сказав К.Дупник. — І, на жаль, Аризона, я думаю, в цьому сенсі є столицею. Наш штат — справжня Мекка для забобонів і нетерпимості».

На політичному грунті

Це висловлювання шерифа, котре вже дало американським журналістам і політикам широкий простір для тлумачень, можна пояснити. Саме у штаті Аризона, розташованому біля кордону з Мексикою, особливо гостро стоїть проблема нелегальної ім¬міграції. Більш того, саме там живуть найбільш завзяті противники Барака Обами, котрі продовжують сперечатися стосовно його права бути президентом, стверджуючи, що він народився не на території США, а його свідоцтво про народження  підроблене. Конгресмен Г.Гіффордс, котра представляє Демократичну партію, виступала за помірну імміграційну реформу. В цілому ж її «рідний» 8-ий виборчий округ уважається швидше респуб¬ліканським, і спостерігачі передбачали, що чергові вибори вона програє, зокрема й через свою позицію щодо питання про нелегальну імміграцію.
Версія, що Дж.Лафнер — маніяк, який звихнувся на політичному грунті, знаходить непряме підтвердження і в його акаунтах у різних соціальних мережах. Як повідомляє The Los Angeles Times, у 2010 році він залишив коледж Піми, перебуваючи під загрозою відрахування за низку дисциплі¬нарних порушень (у п’яти випадках довелося втрутитися поліції). Його однокласники розповіли Ей-Бі-Сі, що він неадекватно реагував на жарти, а одного разу, обговорюючи з ними право жінок на аборт, відзначив, що з ембріонів варто було б робити бомби. В одному із завантажених ним на YouTube відео проголошуються «неконституційними» система платної освіти й поліція, а коледж Піми названо «за¬кладом для тортур».
Залишається також питання: хто був таємничим спільником Дж.Лафнера? Ця людина, очевидно, набагато старша за вбивцю, тож не виключено, що вона могла мати на Дж.Лафнера певний вплив. Тоді виходить, що 22-річний Дж.Лафнер був лише знаряддям у чиїхось руках. Для такого «проблемного» штату, як Аризона, — це привід для особливого хвилювання.

Валерій ПАНФІЛОВ